καιρικά νεά

Καιρικά Νέα

«Ην δε ωσεί ώρα έκτη και σκότος εγένετο εφ'όλην την γην έως ώρας ενάτης, και εσκοτίσθη ο ήλιος και εσχίσθη το καταπέτασμα του ναού μέσον», (Ευαγγέλιο Λουκά κγ' 32-49).

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται για ακόμη μία φορά το πολύπαθο νησί της Κρήτης, η οποία φέτος έχει δώσει ρεσιτάλ βροχοπτώσεων, με νούμερα μπροστά στα οποία θα τρόμαζαν ακόμα και ορεινές περιοχές της Ηπείρου. Τα προβλήματα και οι καταστροφές που έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία είναι τεράστια, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά έντονες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιορισθούν βασικά στην Κρήτη και το Α.Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ηπειρωτικά ορεινά και τα βόρεια.

Σφοδροί Α-ΒΑ άνεμοι αναμένονται καθ όλη την διάρκεια της Παρασκευής στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, την Εύβοια, την θάλασσα των Κυθήρων καθώς και τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο.

Με καλοκαιρία θα περάσει το εορταστικό τριήμερο των Απόκρεων και της Καθαράς Δευτέρας (9-11/3), καθώς θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη την χώρα, ασθενείς άνεμοι εντάσεως το πολύ 3-5 μποφόρ (στα πελάγη) και την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα (18-21ο και τοπικά έως 22-23ο κελσίου).

Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μέγιστης μηνιαίας βροχόπτωσης (μεγαλύτερο ύψος/όγκος νερού που έχει εναποτεθεί εντός ένα μήνα) κατέχει πλέον η περιοχή του Ασκύφου Χανίων, ως αποτέλεσμα των πολυήμερων και ισχυρών βροχών που ταλανίζουν την περιοχή σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο! Το αποτέλεσμα, είναι ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να...

Χάος επικράτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο (22-23/2) οπότε η κακοκαιρία «Ωκεανίς» χτύπησε το νησί της Σαμοθράκης με σφοδρές χιονοπτώσεις συνοδεία θυελλωδών ανέμων εντάσεως που άγγιζαν έως και τα 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία υποχώρησε στους -4.0 βαθμούς κελσίου, ενώ επικράτησε ολικός παγετός καθ'όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ύστερα από τοπικό...

Στα λευκά ντύθηκαν για ακόμη μία φορά φέτος τα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, με τον Χορτιάτη να δέχεται συνολικά πάνω από 20-25 εκατοστά φρέσκου χιονιού. Σε πολλά σημεία το χιόνι ξεπερνούσε τα 40-50 εκατοστά.