Αγριεύει ο Φλεβάρης: Παρατεταμένη ψυχρή εισβολή προ των πυλών (ανάλυση κακοκαιρίας).

2019-02-10

Ύστερα από μία πολυήμερη άδεια, ο Χειμώνας φαίνεται πως επιστρέφει αρκετά αποφασιστικά στην περιοχή μας και όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να έχει διάθεση να εγκαταλείψει εύκολα τα όπλα του από τόσο νωρίς.

Οι μεσημβρινού τύπου ατμοσφαιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της γηραιάς ηπείρου (κίνηση αερίων μαζών από βορά προς νότο) θα βοηθήσει στο να μεταφερθούν από την περιοχή της κεντρικής και Β.Ευρώπης ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης, με αρχική είσοδο διέλευσης τους την βορειοδυτική Ελλάδα και αύριο Δευτέρα 11/2/2019.

Η άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη είναι η αιτία που θα πυροδοτήσει την κίνηση των ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Μεσογείου, δημιουργώντας κυκλογέννεση στην περιοχή της Κ.Μεσογείου (Ιταλίας) συνοδεία εκτεταμένου ψυχρού μετώπου στην επιφάνεια κινούμενο ανατολικά. Με την είσοδο της διαταραχής και της ψυχρής αέριας μάζας, φαινόμενα (βροχές στα πεδινά, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς στην Μακεδονία πρόσκαιρα και λίγο χαμηλότερα) θα σημειωθούν και στην δυτική και βόρεια Ελλάδα αλλά γρήγορα από το ξημέρωμα της Τρίτης κατά πάσα πιθανότητα το σύστημα θα κινηθεί γρήγορα νότια-νοτιοανατολικά και τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στα κεντρικά και βαθμιαία από την Τετάρτη στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βόρειο ρεύμα περιοχές (ανατολική ηπειρωτική χώρα, Αιγαίο) από το ύψος της Α.Θεσσαλίας και νοτιότερα. Στο μεταξύ, με την παράλληλη αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να κατεβαίνουν σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας και της Στερεάς, ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

Ώστοσο. Βασικοί παράγοντες όπως η ακριβής στιγμή που θα αποκοπεί η ψυχρή αέρια μάζα από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα καθορίσει λεπτομέρειες όπως το πόσο επαρκής θα είναι η ψυχρή μεταφορά καθ'ύψος στην ατμόσφαιρα. Το ισχυρό Β-ΒΑ ρεύμα που θα επικρατήσει στην επιφάνεια είναι ικανό να μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα αλλά δεν είναι από μόνο του αρκετό. Παράγοντας «κλειδί» στην έκβαση της κατάστασης φαίνεται να αποτελεί για άλλη μία φορά η διάθεση του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα ένα βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ισλανδίας, η κίνηση του οποίου θα καθορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αυλώνα και της ψυχρής αέριας μάζας που θα κατέλθει στην περιοχή μας. Ακόμη, σημαντικό ρόλο θα παίξει μία ψυχρή λίμνη (ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή) τμήμα του κύριου αυλώνα και η οποία φαίνεται να στροβιλίζεται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Α.Ευρώπης. Τέτοιου είδους διαταραχές, εφόσον κινηθούν πιο νότια-νοτιοδυτικά (όπως θέλουν κάποια προγνωστικά στοιχεία) έχουν δώσει στο παρελθόν χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. 

Συμπερασματικά:

- Αναμένουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα από το βράδυ της Δευτέρας σταδιακά αρχής γενομένης από την βορειοδυτική Ελλάδα

- Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν εκτός από τα ορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Χαλκιδικής, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο, σε περιπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

- Σημαντική ενίσχυση των ανέμων στα ανατολικά και το Αιγαίο εντάσεως 7-9 μποφόρ.

- Λεπτομέρειες που θα κρίνουν αν θα χιονίσει ικανοποιητικά σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, η Λάρισα, ή η Θεσσαλονίκη, θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες 24-36 χονδρικά ώρες.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης