Αλλαγή του patern ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μέσα στο τρίτο δεκαήμερο.

2018-10-15

Ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με σχετικά ήπιο και γενικά αδιάφορο καιρό (χωρίς ουσιαστικές μεταβολές) οι ατμοσφαιρικές συνθήκες κυκλοφορίας στην γηραιά ήπειρο φαίνεται να προσπαθούν να αλλάξουν το μοτίβο, φέρνωντας το καιρικό ενδιαφέρον και προς τις ανατολικότερες - νοτιότερες περιοχές. 

Αυτήν την στιγμή ο κυκλώνας Leslie, υποβαθμισμένος σε τροπική καταιγίδα, έχει προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα σε Πορτογαλία και Γαλλία, αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες απώλειες σε νότια Γαλλία. Το εξω-τροπικό αυτό σύστημα θα κινηθεί προς την περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής (Μαρόκο, Αλγερία) με περαιτέρω εξασθένηση αλλά προκαλώντας και στις περιοχές αυτές ισχυρές βροχές και πιθανώς πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, μία ακόμη ατλαντική ύφεση θα ακολουθήσει την ίδια πορεία δια μέσου της Ιβηρικής χερσονήσου και του κόλπου του Γιβραλτάρ τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Με αυτές τις συνθήκες, το ισχυρό βόρειο ρεύμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Α.Ελλάδα, προκαλώντας τοπικές βροχές και σχετική ψύχρα, θα εξασθενήσει, καθώς ο ισχυρός συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της ΝΑ.Μεσογείου, που ευνοούνταν το περασμένο χρονικό διάστημα, θα αλλάξει εξαιτίας των συστημάτων που προαναφέρθηκαν. Ως αποτέλεσμα, οι βροχές θα σταματήσουν, ο καιρός θα καταστεί αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά (κατά 2-4ο κελσίου).

Ωστόσο ερχόμεθα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα προς υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη (ΒΔ Ευρώπη). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την μετακίνηση ψυχρών αερίων μαζών ανατολικότερα βρίσκοντας διέξοδο εκτόνωσης προς νοτιότερα ευρωπαϊκά γεωγραφικά πλάτη. Αν και μία πιθανή απόπειρα αλλαγής του καιρού είναι πιθανή στην περιοχή μας την περίοδο 21-23/10, το πιθανότερο είναι ότι η πιο αξιόλογη αλλαγή θα έρθει προς την εορταστική περίοδο της εθνικής επετείου (26-28η), καθώς τότε φαίνεται πως οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα γίνουν πιο ευνοϊκές (ανασύνταξη αντικυκλώνα) ώστε να καταστεί δυνατή κάποια αξιόλογη κάθοδος σκάφης χαμηλών υψών προς την Μεσόγειο. Αυτό το σενάριο υποστηρίζεται από τα περισσότερα στοιχεία πολλαπλού δείγματος των κυριότερων προγνωστικών μοντέλων (ECMWF, GFS Ensembles).

Η κίνηση αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, αιτία κυκλογέννεσης, με πιθανότερο σημείο μεταξύ Αδριατικής και ηπειρωτικής χώρας  Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονη κακοκαιρία με πολλές γενικευμένες βροχές και αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας.

Ωστόσο υπάρχει και ένα ακόμη σενάριο εξίσου πιθανό. Οι ψυχρές αέριες μάζες να ακολουθήσουν πιο μεσημβρινή πορεία, από τα βόρεια προς τα νότια, προκαλώντας πρώιμες χειμερινές συνθήκες στην Β.Ελλάδα, ακόμη και με χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Σε αυτό θα συνεισφέρουν οι βόρειας διεύθυνσης άνεμοι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύουν την αέρια μάζα στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. 

Πάντως θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 5 ημέρες για να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα, καθώς η εκτίμηση αυτή είναι μακροπρόθεσμη και τα ποσοστά επιτυχίας της είναι γενικά μικρά. Θα ακολουθήσει νέα εκτίμηση με καινούργιο άρθρο.

Ανάλυση - Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης