Άνοδος της θερμοκρασίας το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη. Έντονη αστάθεια στην συνέχεια (1-3/6).

2019-05-28

Με καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες φαίνεται να κυλούν τόσο η Τετάρτη όσο και η Πέμπτη στην χώρα μας, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί σχεδόν παντού, τους ανέμους να μην δημιουργούν προβλήματα (από Δ-ΝΔ κυρίως διευθύνσεις) και την θερμοκρασία να αγγίζει στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Ελλάδα τους 28-30 βαθμούς και σε πιο τοπικό επίπεδο (Έβρος, Κ.Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, Κρήτη, Δωδεκάνησα) τους 31-33 βαθμούς. Στα δυτικά και νησιωτικά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 27-29 βαθμούς.

Όσον αφορά την συνέχεια, την Παρασκευή στην Β-ΒΔ και την Β-ΒΑ, κυρίως ορεινή-ημιορεινή χώρα, αναμένονται κάποιες σποραδικού χαρακτήρα βροχές ή καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο στα κεντρικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα η ζέστη θα διατηρηθεί με την θερμοκρασία να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά τους 30 βαθμούς. Οι άνεμοι θα αρχίσουν βαθμιαία να στρέφονται σε πιο βόρειους αγγίζοντας στο Ιόνιο και το Β.Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούνη (1-2/6) ο καιρός αναμένεται να καταστεί βαθμιαία πολύ άστατος στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και Β.Ελλάδας (Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Β.Στερεά), συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής και του Β.Αιγαίου. Πιο τοπικού και πρόσκαιρου χαρακτήρα όμβροι, βροχές ή καταιγίδες θα υπάρξουν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις αγγίζοντας στα πελάγη και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει το Σάββατο τους 26-28 βαθμούς και την Κυριακή τους 24-26 βαθμούς.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία η έντονη αστάθεια θα συνεχισθεί και την Δευτέρα 3/6 στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο εσωτερικό και κυρίως στις πιο ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα στραφούν και πάλι σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αττική:

Όσον αφορά την Αττική, θα επικρατήσει γενικά καλοκαιρία και αρκετή ζέστη έως και την Παρασκευή, με την πιο ζεστή μέρα να αποτελεί η Πέμπτη όπου η μέγιστη θα αγγίξει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Το Σάββατο θα περάσει με παροδικές νεφώσεις και μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας (26-27 βαθμούς). Την Κυριακή ο καιρός θα καταστεί περισσότερο άστατος και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες και μέσα στην πόλη.

Θεσσαλονίκη:

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται γενικά καλοκαιρία μέχρι και την Πέμπτη και την θερμοκρασία να αγγίζει τους 27-28 βαθμούς. Την Παρασκευή η ημέρα θα κυλήσει με παροδικά αυξημένη συννεφιά και η θερμοκρασία στα ίδια περίπου επίπεδα (26-27 βαθμούς). Το Σαββατοκύριακο και κυρίως από το βράδυ του Σαββάτου, ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος με σποραδικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά έντονες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο ακόμη και δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς.


Πρόγνωση - Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης