Ασύλληπτου μεγέθους κακοκαιρία στην Θεσσαλία: Τεράστιες καταστροφές!

2020-09-19

Ασύλληπτου μεγέθους ήταν η κακοκαιρία που έπληξε την δυτική και νότια Θεσσαλία. Περιοχές της Καρδίτσας τερματίζουν δυστυχώς και απροσδόκητα πρώτες, με υπερβολικά μεγάλα ύψη συνολικής βροχόπτωσης και τεράστιες καταστροφές στο αστικό και οδικό δίκτυο των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας.

Καταρρέει το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι Καρδίτσας
Καταρρέει το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι Καρδίτσας

Δύο νεκροί, τρεις αγνοούμενοι και απεγκλωβισμοί κατοίκων:

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη στον οικισμό Φαρσάλων στα Τρίκαλα που εντοπίστηκε νεκρή το ξημέρωμα στο σπίτι της (διενεργούνται έρευνες για τον ακριβή θάνατό της) και για έναν ηλικιωμένο βοσκό που βρέθηκε από την πυροσβεστική πίσω από νοσοκομείο της περιοχής, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος. Τρεις ακόμη άνθρωποι αγνοούνται (πρόκειται για μία γυναίκα στο Μουζάκι που φέρεται να έχει παρασυρθεί με το αυτοκίνητό της, με τους πυροσβέστες να εντοπίζουν το αυτοκίνητό της στον ποταμό Παμισσό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εντοπίσει την ίδια, ενώ παράλληλα αγνοείται ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στο χωριό Καστανιά Καρδίτσας, στο οποίο η πρόσβαση έχει αποκοπεί εντελώς, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή). Ταυτόχρονα απεγκλωβίστηκαν δύο γονείς με ένα παιδί σε ποιμνιοστάσιο στο Καρποχώρι Σοφάδων. Με τη συνδρομή ανδρών της EMAK ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ακόμη ηλικιωμένου άντρα στο Σταυρό Φαρσάλων, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Γιώργος Λαδόπουλος, ανέφερε πως στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων υπάρχουν 30 εγκλωβισμένοι, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθούν να προσεγγίσουν το χωριό.

Υπερχείλιση του ποταμού Πάμισου στην Καρδίτσα
Υπερχείλιση του ποταμού Πάμισου στην Καρδίτσα

Τεράστιες καταστροφές:

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας. Το κέντρο Υγείας στο Μουζάκι Καρδίτσας που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Πάμισου νωρίτερα κατέρρευσε, ενώ ο ποταμός έχει υπερχειλίσει προκαλώντας πλημμύρες στην περιοχή. οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί συνολικά 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων στους νομούς αυτούς. Αποκομμένη είναι η πρόσβαση στο χωριό Αργιθέα, καθώς ο δρόμος που οδηγεί στην περιοχή έχει κοπεί στην μέση.

Αποκομμένη η πρόσβαση στο χωριό Αργιθέα (λογαριασμός του Στεργίου Ανδρέα στο facebook).
Αποκομμένη η πρόσβαση στο χωριό Αργιθέα (λογαριασμός του Στεργίου Ανδρέα στο facebook).
Πλημμυρισμένοι οικισμοί στην Καρδίτσα.
Πλημμυρισμένοι οικισμοί στην Καρδίτσα.

Προβλήματα και στον Αλμυρό Βόλου:

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στον Αλμυρό Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή. Το πέρασμα του "Ιανού" από την περιοχή ήταν ιδιαίτερα έντονο με αποτέλεσμα δρόμοι να κοπούν στη μέση, κολώνες φωτισμού κατέρρευσαν, ιδιοκτησίες υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές και δίκτυα καταστράφηκαν.

Τα ασύλληπτα νούμερα της βροχής:

Ασύλληπτα είναι τα νούμερα της συνολικής βροχόπτωσης που κατέγραψαν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, μεταξύ αυτών και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα στην Φυλακτή (Λίμνη Πλαστήρα) έχουν καταγραφεί πάνω από 400 χιλιοστά βροχής (ο συνελικός ετήσιος περίπου υετός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης), με τα 292 να πέφτουν μόλις σε ένα 24ωρο (!). Ακολουθεί η περιοχή Καρδιτσομάγουλα με 212mm, το Μουζάκι με επίσης πάνω από 200 χιλιοστά (τα 161.8 μόλις εχθές), η πόλη της Καρδίτσας με επίσης περίπου 200mm (τα 188 εντός μίας ημέρας), ενώ πολύ μεγάλα ήταν τα ύψη υετού που σημειώθηκαν και στα Τρίκαλα (107.8mm). Μεγάλα, αλλά συγκριτικά πολύ μικρότερα, ήταν τα ύψη υετού και στην Μαγνησία.

Επιμέλεια άρθρου: Meteostorm

Πηγές: news247.gr, newsbomb.gr, thetoc.gr, thessaliatv.gr, voria.gr, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών