Χειμερινή μεταβολή του καιρού στην Β.Ελλάδα: Εκτίμηση χιονοπτώσεων (Χάρτης).

2019-12-02

Νέα μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το απόγευμα, μεταβολή που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην Β.Ελλάδα κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας και κατά το πρώτο μισό της Τετάρτης (4/12/19).

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, η θερμοκρασία μετά την πρόσκαιρη άνοδό της θα σημειώσει σημαντική πτώση από αργά το απόγευμα και μετέπειτα στην Β.Ελλάδα, με τις χιονοπτώσεις αρχικά να περιορίζονται στα ορεινά αλλά από αργά το βράδυ να απασχολούν ημιορεινά τμήματα και βαθμιαία μέχρι το ξημέρωμα και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, στον Β.Έβρο πρόσκαιρα ακόμα και πεδινές περιοχές (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο). 

Στην Κ.Μακεδονία η πόλη που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για χιονόπτωση είναι η Νάουσα, ενώ από την Δ.Μακεδονία χιονόπτωση θα δεχθούν η Φλώρινα (χιονόστρωση) και η Πτολεμαΐδα (πασπάλισμα) και ίσως πολύ πρόσκαιρα νωρίς το πρωί η Κοζάνη και η Καστοριά.

Αξιόλογη χιονόπτωση και χιονόστρωση θα δεχθεί το Νευροκόπι και πιθανόν τα υψηλότερα τμήματα της Δράμας.

Στην Θεσσαλονίκη οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν τον Χορτιάτη και νωρίς το πρωί και περιοχές με υψόμετρο έως τα 500μ (μόνο βροχή θα επικρατήσει από εκεί και κάτω ενώ προς το τέλος ίσως παρατηρηθεί υγρή χιονόπτωση και λίγο χαμηλότερα).

Δείτε παρακάτω τον Χάρτη με τα εκτιμώμενα υψόμετρα χιονόπτωσης ανά περιοχή


Πρόγνωση/Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης