Χειμωνιάτικη μεταβολή του καιρού: Επιλεκτικός και κυρίως πρόσκαιρος ο υετός (4-6/2/2020).

2020-02-03

Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από αργά το βράδυ της Τρίτης (4/2) και κυρίως κατά την διάρκεια της Τετάρτης (5/2) στην χώρα με κύρια χαρακτηριστικά: τις τοπικά έντονες βροχές/καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι: η κακοκαιρία θα χωριστεί σε δύο διακριτά τμήματα, όπου κατά το πρώτο μέρος θα επηρεασθεί πρόσκαιρα η δυτική,κεντρική και Β.Ελλάδα, ενώ στο δεύτερο σκέλος θα επηρεασθεί πάλι πρόσκαιρα, αλλά πιο επιλεκτικά η ανατολική και νότια, κυρίως νησιωτική χώρα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί αφενός στις βροχές και τις καταιγίδες στο Α.Αιγαίο και οι οποίες θα είναι αρκετά έντονες που σε συνδυασμό με τους σφοδρούς ανέμους ίσως δημιουργήσουν προβλήματα και αφετέρου στους ιδιαίτερα ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους οι οποίοι σε στεριά και θάλασσα θα ξεπεράσουν τα 8 και τοπικά και τα 9 (10) μποφόρ. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Τρίτη (4/2): Η ημέρα θα ξεκινήσει με διάσπαρτες νεφώσεις που από το απόγευμα βαθμιαία και από τα βορειοδυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην Ήπειρο, το Β.Ιόνιο και πιθανώς την Δ.Μακεδονία. Διάσπαρτες μπόρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Προς τα μεσάνυχτα ο καιρός στην Ήπειρο και την Δ.Μακεδονία θα επιδεινωθεί με τοπικά ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από γενικά Δ-ΝΔ διευθύνσεις που στα πελάγη και τα ορεινά θα αγγίξουν και τα 7-8 μποφόρ.

Τετάρτη (5/2): Ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη αναμένονται τοπικά έντονες βροχές/καταιγίδες στην Ήπειρο, την δυτική και Κ.Μακεδονία και βαθμιαία προς το ξημέρωμα την Α.Μακεδονία και την Θράκη. Ωστόσο, όσο θα βαδίζουμε προς τις πρώτες πρωινές ώρες (01:00-03:00) οι βροχές στην Δ.Μακεδονία θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις αρχικά στα βορειότερα (Φλώρινα) και προς το ξημέρωμα (04:00-07:00) και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονόστρωση αξιόλογη προβλέπεται μόνο για την πόλη της Φλώρινας, με τις υπόλοιπες περιοχές να παίζουν δυνατά για ένα πασπάλισμα ή μερική χιονόστρωση λίγων εκατοστών (Καστοριά, Πτολεμαίδα). Στην Κ.Μακεδονία τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα σταματήσουν, με τις χιονοπτώσεις να επηρεάζουν αμιγώς ορεινές και πρόσκαιρα ημιορεινές περιοχές (ίσως και κάτω των 400-500μ πρόσκαιρα στα πιο δυτικά και έως και τα 600-700μ στα πιο ανατολικά και την Χαλκιδική). Στην Α.Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά/ημιορεινά με το Νευροκόπι να δέχεται και αυτό αξιόλογη χιονόπτωση και πιθανότατα και χιονόστρωση. Στον Β.Έβρο δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο νωρίς το πρωί. Μεταξύ πρωινών/μεσημβρινών ωρών βροχές θα επηρεάσουν και την Θεσσαλία (χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πιθανόν και πάνω από τα 300-400μ στα βόρεια), ενώ στην Ήπειρο δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές των Ιωαννίνων (και κάτω από τα 700-800μ). Τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική και την νότια χώρα όπου χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και Β.Ελλάδα ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα φαινόμενα θα έχουν επιλεκτικό/ορογραφικό χαρακτήρα. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί καθ όλη την διάρκεια της ημέρας σχεδόν στα νησιά του Α.Αιγαίου λόγω των τοπικά ισχυρών καταιγίδων. Την νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ έως Δ-ΝΔ διευθύνσεις στα νοτιότερα, με ένταση τα 6-8 και τοπικά στα πελάγη και την Κ.Μακεδονία τα 9 ή και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Πέμπτη (6/2): Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, υποτροπή θα επηρεάσει ο καιρός κατά την διάρκεια της Πέμπτης κυρίως στα νησιά του Αιγαίου με βροχές, ενώ πιο επιλεκτικά θα επηρεασθούν Αττική και Βοιωτία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά/ημιορεινά και πιθανόν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (300-500μ). Οι Β-ΒΔ άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι αγγίζοντας και πάλι στα πελάγη, την Κ.Μακεδονία και τα ανατολικά τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση. Παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, θα δεχθεί βροχή λίγων ωρών το ξημέρωμα της Τετάρτης, με πρόσκαιρη χιονόπτωση στον Χορτιάτη και πιθανόν και χαμηλότερα (Φίλυρο, Εξοχή, Ασβεστοχώρι) τις πρωινές ώρες. Ο βαρδάρης θα πνέει με ένταση τα 6-8 μποφόρ (μέγιστες εντάσεις 9-10 μποφόρ).

Όσον αφορά την Αττική, θα δεχθεί ένα πρόσκαιρο πέρασμα βροχών τις απογευματινές κυρίως ώρες της Τετάρτης (χιονόπτωση στην Πάρνηθα). Την Πέμπτη ο υετός φαίνεται να είναι "φειδωλός" και να περιορίζεται κυρίως περιμετρικά δυτικότερα και βορειότερα του νομού. Οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν πρόσκαιρα μέχρι και τα 400-500μ.

*Αξιόλογα θα είναι τα ύψη φρέσκου χιονιού στα Χ/Κ της Μακεδονίας και της Θράκης.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης