Χιονοπτώσεις θα πολιορκήσουν αύριο Τρίτη (18/12/18) τα πεδινά της Κ.Μακεδονίας.

2018-12-17

Χιονοπτώσεις θα πολιορκήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης περιοχές της Κ.Μακεδονίας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ακόμη και πεδινά τμήματα.

Ο παγερός Β-ΒΔ άνεμος που θα επικρατήσει από αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Τρίτης στην Κ.Μακεδονία θα έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην κοιλάδα του Αξιού και τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από αυτόν. Αυτός ο καναλισμός του Β-ΒΔ ανέμου από την περιοχή των Σκοπίων προς την κοιλάδα του Αξιού θα μετατρέψει από νωρίς το πρωί τις όποιες βροχές θα σημειώνονται μέσα στην νύχτα, σε χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρα στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και τοπικά της Πέλλας. Στις Σέρρες οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται πάνω από τα 600 περίπου μέτρα.

Μεγάλες πιθανότητες χιονόπτωσης έχουν οι πόλεις του Κιλκίς και οι γύρω περιοχές, ακόμη και η πόλη της Θεσσαλονίκης (το κέντρο μικρότερες πιθανότητες) και κυρίως περιοχές άνω των 100-200μ στα δυτικά της πόλης και έως πιθανόν και μηδενικά υψόμετρα σε δυτικά και βόρεια προάστια. Στα ανατολικά του νομού και της πόλης αναμένεται βροχή ή χιονόνερο. Στον Χορτιάτη αναμένονται χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Τρίτης και για ένα περίπου 6ωρο από τα 500μ περίπου και πάνω. Το κέντρο της πόλης εάν δεν δεχθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση νωρίς το πρωί, θα έχει εναλλαγές βροχής και χιονόνερου.

Στην πόλη της Νάουσας η κατάσταση είναι οριακή για χιονόπτωση (πολύ πιθανό το ενδεχόμενο χιονόβροχου ή εναλλαγών χιονιού). Στην Βέροια το επικρατέστερο σενάριο είναι το χιονόβροχο (αν και δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και εκεί) ενώ χιονόπτωση θα σημειωθεί στην Αλεξάνδρεια. Στα Γιαννιτσά αναμένεται μόνο βροχή.

Οι Β-ΒΔ άνεμοι θα αγγίζουν κατά διαστήματα στην Θεσσαλονίκη και την κοιλάδα του Αξιού τα 4-5 μποφόρ και στον Θερμαϊκό και τα 6 μποφόρ.  

Η θερμοκρασία θα αγγίξει το μεσημέρι τους 1-3ο και τοπικά τους 4-5ο κελσίου. Την νύχτα θα σημειωθεί παγετός στις περιοχές με χιονοκάλυψη.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης