Διαδοχικά περάσματα Βαρομετρικών Χαμηλών: Νέα επιδείνωση του καιρού (4/12/20).

2020-12-03

Ο εκτεταμένος αντικυκλώνας που στεκόταν εμπόδιο στις ατμοσφαιρικές διαταραχές να κινηθούν από τα βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης και τον Ατλαντικό Ωκεανό προς το εσωτερικό της ηπείρου και την Μεσόγειο, κατέρρευσε, με αποτέλεσμα όλο το επόμενο διάστημα να χαρακτηρίζεται από την «παρέλαση» βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας ερχόμενων από την δυτική και Κ. Μεσόγειο. Δεδομένων αυτών, ο ήλιος όχι μόνο θα παραμείνει ακριβοθώρητος κυρίως για τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, αλλά και άφαντος για πολλές ημέρες. Η παρατεταμένη ξηρασία λοιπόν που πλήττει από το περασμένο Φθινόπωρο σχεδόν ολόκληρη την δυτική και βόρεια κυρίως Ελλάδα, φαίνεται να λαμβάνει επιτέλους τέλος, με τις περισσότερες περιοχές να δέχονται κατά περιόδους αξιόλογες βροχές ή και καταιγίδες (παράκτια). Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση της Παρασκευής:

Παρασκευή (4/12/20): 

Ήδη από τις επόμενες (βραδινές) ώρες της Πέμπτης και κατά την διάρκεια της Παρασκευής, ο καιρός θα καταστεί ιδιαίτερα άστατος, με τις βροχές στο Ιόνιο, την δυτική ηπειρωτική χώρα και σταδιακά τα κεντρικά (Θεσσαλία, Στερεά) και τα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη) βαθμιαία να αποκτούν γενικότερο και πιο έντονο χαρακτήρα. Τοπικά έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά, την Κ. Μακεδονία (ιδιαίτερα την Πιερία και την Ημαθία) και προς το μεσημέρι στην Α. Μακεδονία και την Θράκη. Αξιόλογες βροχές θα δεχθεί και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, αλλά και τα νησιά του ανατολικού και νότιου Αιγαίου (με εξαίρεση, ευτυχώς, την Κρήτη, η οποία θα δεχθεί πολύ λίγα φαινόμενα). Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας παρόλο που ο καιρός θα παραμείνει γενικά άστατος, κυρίως στην δυτική Ελλάδα, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα τείνουν να εντοπίζονται στα βορειο-ανατολικά και το Α. Αιγαίο. 

Οι νότιοι έως ΑΝΑ άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη αγγίζοντας τοπικά τα 7-8 μποφόρ (συμπεριλαμβανομένης της νότιας και ανατολικής παράκτιας Χαλκιδικής).

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ήπια, μαλακά επίπεδα και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα υψηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (άνω των 1700μ στα βορειότερα και άνω των 2000μ στα νοτιότερα).

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης