Διαδοχικά ψυχρά κύματα: Χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας Ελλάδας (22-25/3/2021).

2021-03-21

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι όλο και πιο συχνά κατά τα τελευταία χρόνια, ο Μάρτιος είναι αυτός που αποφασίζει να αναλάβει τις χειμωνιάτικες διαθέσεις που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τον Δεκέμβριο, ο οποίος τείνει να αποκτά ολοένα και πιο φθινοπωρινό χαρακτήρα. Έτσι, μετά την πρόσκαιρη άνοδο που θα σημειώσει η θερμοκρασία τις επόμενες ώρες και στην βόρεια Ελλάδα (στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα νότια έχει ανέβει ήδη σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα ξεπερνώντας και τους 20 βαθμούς), από το μεσημέρι/απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας θα ξεκινήσει μία νέα σταδιακή, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα κορυφωθεί όπως όλα δείχνουν κατά την διάρκεια της Τετάρτης και της Πέμπτης (24-25/3). Στο μεταξύ δεν θα λείψουν και οι χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ πολύ πιθανόν αυτές πρόσκαιρα να επισκεφθούν και περιοχές με αρκετά χαμηλότερο υψόμετρο (σχεδόν ημιπεδινά τμήματα).

Αιτία, μία ψυχρή αέρια μάζα πολικής προέλευσης, που θα αποφασίσει να κινηθεί διαμέσου της ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας προς τα Βαλκάνια και την περιοχή μας.

Η γενική εξέλιξη του καιρού μέχρι και την Πέμπτη (25η Μαρτίου):

Την Δευτέρα (22/3) αναμένουμε γενικά τοπικές βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (ο λεγόμενος καιρός Π) με τις χιονοπτώσεις μόνο στην αρχή της ημέρας να εντοπίζονται και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Στο μεταξύ η θερμοκρασία και για κάποιες ώρες θα σημειώσει πρόσκαιρη άνοδο, κυρίως στην υπόλοιπη ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, αλλά από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά θα ξεκινήσει εκ νέου  ψυχρή μεταφορά, πρώτα στα ανώτερα στρώματα και τα πιο ορεινά τμήματα και μέχρι και το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται εκ νέου από το απόγευμα και μετέπειτα σε ημιορεινά τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην Φλώρινα δεν αποκλείεται η χιονόπτωση να συνεχιστεί αδιάκοπα μέχρι και το ξημέρωμα της Τρίτης.
Την Τρίτη (23/3) αναμένεται γενικά κλειστός, χειμωνιάτικος καιρός, με κρύο και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, όπου σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα είναι πιθανό η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 0ο βαθμούς (ολικός παγετός). Τοπικές βροχές αναμένονται μέσα στην ημέρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ κυρίως τις πρωινές ώρες στην Μακεδονία οι χιονοπτώσεις ενδεχομένως να κατηφορίσουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά, 300-400 μέτρα). Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν ωστόσο και στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής χώρας (Θεσσαλία, Στερεά), με τάση να προσεγγίζουν σχεδόν και ημιορεινά τμήματα προς το απόγευμα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ημέρας αυτής θα είναι και η σημαντική ενίσχυση των βοριάδων, οι οποίοι στα πελάγη θα αγγίξουν οπωσδήποτε τα 7-8 μποφόρ.
Την Τετάρτη (24/3) ο καιρός θα παραμείνει ψυχρός, με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στην ανατολική και την βόρεια Ελλάδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες το πιο πιθανό και σε πεδινά τμήματα στο εσωτερικό της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ σε ημιορεινά/ορεινά τμήματα δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και θερμοκρασίες της τάξης των -8...-10 βαθμών, ιδιαίτερα σε περιοχές με χιονοσκεπές έδαφος. Λίγα φαινόμενα, ασθενούς χαρακτήρα αναμένονται κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρκετά βελτιωμένος. Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ η πιθανότητα χιονόπτωσης σε σχεδόν πεδινά τμήματα του Έβρου και της δυτικής Ροδόπης κατά την διάρκεια των πρωινών ή απογευματινών ωρών (χωρίς ωστόσο να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στις μετακινήσεις). Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν κατά 1-2 μποφόρ.
Τέλος, την Πέμπτη της Εθνικής μας εορτής (25η Μαρτίου), οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν, κυρίως και πάλι στην ανατολική και την βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται το ξημέρωμα της ίδιας ημέρας κάποιες χιονοπτώσεις να επηρεάσουν πρόσκαιρα πεδινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Ωστόσο μέσα στην ημέρα ο καιρός θα βελτιωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αρκετή ηλιοφάνεια. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός ακόμη και σε πεδινά τμήματα) θα παραμείνουν στα βόρεια, όπου πολύ πιθανόν να ξανά δούμε θερμοκρασίες ανάλογες του βεληνεκούς της Τετάρτης (-8...-10 βαθμούς) σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Αρκετά χαμηλές θα είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες και στην υπόλοιπη χώρα. Οι βοριάδες δεν θα ξεπεράσουν τα 5-6 μποφόρ.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης