Δυναμική Εμφάνιση του Χειμώνα στην Ευρώπη: Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση Φεβρουαρίου.

2020-01-27

Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο το προσεχές χρονικό διάστημα και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να αλλάξει άρδην η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο και την Ευρώπη, με εκδήλωση ισχυρής ψυχρής εισβολής και ίσως την πιο σημαντική στιγμή του φετινού μέχρι τώρα «αδιάφορου» πανευρωπαϊκά και όχι μόνο χειμώνα.

Πολλοί θα είναι οι παράγοντες που θα συμβάλλουν σε αυτήν την σημαντική εξέλιξη, η οποία είναι αρκετά πιθανή μάλιστα (θα λέγαμε σε ένα ποσοστό έως και 60% με τα τωρινά δεδομένα) μερικοί από αυτούς είναι: διαδοχικές υφέσεις στην περιοχή της Β.Αμερικής οι οποίες θα «σπρώξουν» τον Αζορικό αντικυκλώνα σε βορειότερα ατλαντικά/ευρωπαϊκά γεωγραφικά πλάτη, κάτι που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των σεναρίων πολλαπλού δείγματος του GFS (ensembles) αλλά και από τον μέσο όρο του ECMWF. Προς αυτήν την κατεύθυνση τείνουν ολοένα και περισσότερο και τα κεντρικά τρεξίματα των δύο παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων. Επίσης, αυτήν την φορά υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε ο Αζορικός να έχει αρκετό χρόνο ώστε να αναπτυχθεί σωστά, ίσως και με περισσότερες από μία αναδιατάξεις, καθώς φαίνονται διαδοχικές υφέσεις να κατευθύνονται προς την Β.Αμερική αλλά και ο ατλαντικός ωκεανός να είναι πιο «ήρεμος» και όχι τόσο ενεργός όπως τον είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. 

Παράλληλα, στα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία εμφανίζεται μία προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας όσο θα βαδίζουμε το πρώτο δεκαήμερο του νέου μήνα, με τις αρνητικές ενδείξεις να είναι περισσότερο αισθητές στις ανατολικότερες περιοχές, κάτι που προϊδεάζει ότι το επίκεντρο της ψυχρής εισβολής πιθανόν να αφορά την κεντρική και κυρίως την Α.Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. 

Ένα ακόμη κομβικό στοιχείο είναι και η αναμενόμενη αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, η οποία θα είναι και μεγάλη σε διάρκεια αλλά και αρκετά έντονη. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το φαινόμενο της ΑΣΘ συνδέεται με αποδιοργάνωση του polar vortex που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε μεσημβρινή κυκλοφορία και εκροή ψυχρών αερίων μαζών, πολικής προέλευσης προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

Τώρα το πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν την χώρα μας και αν θα έχουμε ουσιαστική επικράτηση αμιγώς χειμωνιάτικου καιρικού σκηνικού μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου (κυρίως μετά τις 5) αλλά και μετέπειτα, θα κριθεί από τις άμεσες και έμμεσες αλλαγές στην εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας η οποία φυσικά σε αυτό το σημείο λειτουργεί χαοτικά και είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια η συμπεριφορά της από τώρα. Ωστόσο το ενδεχόμενο εκδήλωσης σημαντικής ψυχρής εισβολής στην γειτονιά μας, ακόμη και με χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα ή και ψύχος στα βορειότερα, είναι αρκετά πιθανό, περισσότερο από ποτέ στην διάρκεια του φετινού χειμώνα. Θα ακολουθήσουν νεότερες πληροφορίες και τις επόμενες ημέρες.


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης