Είσοδος του Χειμώνα με την εντυπωσιακή Σύνοδο Δία-Κρόνου: Αναζητώντας το Άστρο της Βηθλεέμ.

2020-12-20

Με ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό, συμπαντικό γεγονός κάνει την επίσημη είσοδό του ο Χειμώνας (Χειμερινό Ηλιοστάσιο) και κλείνει το επεισοδιακό ιστορικό 2020: Μία πολύ σπάνια ευθυγράμμιση μεταξύ των δύο «γιγάντων» του ηλιακού μας συστήματος (Κρόνου - Δία) αναμένεται να λάβει χώρα αύριο 21 Δεκεμβρίου, φαινόμενο το οποίο στην Αστρονομία και την Αστρολογία ονομάζεται Σύνοδος ή Σύζευξη, που συμβαίνει μεταξύ δύο εν κινήσει ουρανίων σωμάτων. Οι δύο υπερ-γίγαντες θα έρθουν σε εξαιρετικά «στενή» για τα πλανητικά δεδομένα, επαφή (υπό την έννοια της μεταξύ τους απόστασης) μόλις στο 1/10 της μοίρας (αν το μεταφράζαμε σε γήινα δεδομένα θα λέγαμε ότι η μεταξύ τους απόσταση ισοδυναμεί όσο το μέγεθος του νυχιού μας) ή αστρολογικά στην 0,1 μοίρα του Υδροχόου (δεν έλεγε ο αείμνηστος Παπάζογλου "Μπαίνουμε στον Υδροχόο"; Ε αυτό είναι!), κάτι που την στοιχειώνει ως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, καθώς οι δύο πλανήτες θα έρθουν στην εγγύτερη δυνατή μεταξύ τους απόσταση (στις 0,0 μοίρες συγκρούονται), καθιστώντας τα δύο υπερμεγέθεις πλανήτες ως σαν ένα σώμα για το γυμνό μάτι. Φυσικά το Σύμπαν μας είναι μη πεπερασμένο και η αληθινή απόσταση μεταξύ των δύο ουρανίων σωμάτων θα είναι ίση με τέσσερις φορές την απόσταση μεταξύ Ήλιου-Γης.

Οι λάτρεις της αστρονομίας είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν ένα ουράνιο θέαμα ενόψει των Χριστουγέννων φέτος, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει μια σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση που όμοιά της έχουμε να δούμε 800 χρόνια (όμοια όχι ίδια). 

Στις 21 Δεκεμβρίου, αύριο, ο Δίας και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν στον νυχτερινό ουρανό τόσο τέλεια που θα φαίνεται σαν να αγγίζουν ο ένας τον άλλο, και θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης. Η τελευταία φορά που αυτοί οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν τόσο ορατά (σε μία ανάλογη Σύνοδο), από την Γη, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226, σύμφωνα με το Business Insider.

Το φαινόμενο, που ονομάζεται σύζευξη, συμβαίνει όταν δύο ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους. Δεδομένου ότι αυτή η σύζευξη περιλαμβάνει τους δύο μεγαλύτερους πλανητικούς γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, έχει χαρακτηριστεί ως «υπέροχη σύζευξη», και συμβαίνει σε ένα ορισμένο βαθμό μία φορά ανά δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, στις 21 Δεκεμβρίου, που είναι και το χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες θα έχουν απόσταση μεταξύ τους ορατή σε εμάς μικρότερη και από τη διάμετρο του φεγγαριού όταν είναι γεμάτο.

Αλλά στην πραγματικότητα η απόσταση των δύο πλανητών είναι τέσσερις φορές πιο μεγάλη από την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου, αλλά με γυμνό μάτι, θα εμφανίζονται σαν ένα πολύ λαμπερό φως, που θα μοιάζει σχεδόν με χριστουγεννιάτικο αστέρι! Μάλιστα παλαιότεροι αστρονόμοι (ανάμεσά σε αυτούς και ο πατέρας της Αστρονομίας, Κέπλερ, υπέθεσε ότι το Αστέρι της Βηθλεέμ που αναφέρεται στην Βίβλο ότι είδαν οι τρεις Μάγοι κατά την πορεία της επίσκεψής τους στην γέννηση του Χριστού οφείλετο σε μία παρόμοια Σύνοδο).

Με τη χρήση ενός τηλεσκοπίου, θα μπορείτε να κάνετε διάκριση μεταξύ αυτών των δύο γιγαντιαίων πλανητών και θα μπορείτε επίσης να δείτε και μερικά από τα φεγγάρια τους.

Ο Πάτρικ Χάρτιγκαν (Patrick Hartigan), καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Ράις του Τέξας, επισημαίνει την ιδιαιτερότητα αυτής της υπέροχης σύζευξης.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτή η σύζευξη είναι πραγματικά εξαιρετική, καθώς οι πλανήτες θα πλησιάσουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο», εξήγησε στον ιστότοπό του.

Ωστόσο, για όσους βρίσκονται στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά, θα έχουν κάποιες δυσκολίες για να δουν πολύ καθαρά το φαινόμενο, καθότι λαμβάνει χώρα στο βόρειο ημισφαίριο και είναι χαμηλά στον ορίζοντα.

«Οι συνθήκες προβολής είναι πιο ευνοϊκές κοντά στον ισημερινό, αν και όπου κι αν βρίσκεστε, ίσως χρειαστεί περίπου μία ώρα για να παρατηρήσετε αυτήν τη σύζευξη, πριν οι πλανήτες βυθιστούν στην ομίχλη, πρόσθεσε.
Η καλύτερη στιγμή για να δείτε την εκδήλωση είναι περίπου κατά το λυκόφως (την ώρα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα). Θα πρέπει να κοιτάξετε στον νοτιοδυτικό ουρανό, κατά προτίμηση με τηλεσκόπιο. Ιστοσελίδες όπως το Stellarium μπορούν να σας βοηθήσουν να προσανατολίσετε το τηλεσκόπιο σας για την καλύτερη προβολή. 

Αν τα σύννεφα είναι χαμηλά μπορεί να εμποδίσουν την προβολή. Ωστόσο, ακόμη και αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές στις 21 του μηνός, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Η σύζευξη θα πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 25 Δεκεμβρίου και στις 21 θα είναι στην κοντινότερη απόσταση.

Μόνο δύο φορές τα τελευταία 2.000 χρόνια ο Δίας και ο Κρόνος πλησίασαν σε ανάλογα κοντινή απόσταση με φέτος. Μια τέτοια ημερομηνία ήταν το 1623 και μία ακόμη το 1226. 

Δεδομένης της σπανιότητας της εκδήλωσης, σίγουρα αξίζει τον κόπο. Και, αν το χάσετε, η επόμενη ευκαιρία θα είναι μετά από 60 χρόνια.

Στις 15 Μαρτίου 2080, μία ανάλογη μεγάλη Σύνοδος θα επαναληφθεί και οι πλανήτες θα φαίνονται εξίσου κοντά με το 2020. Με την διαφορά ότι θα είναι πιο ψηλά στον ορίζοντα και μπορεί να είναι ακόμη πιο εύκολο να παρατηρηθούν. Ένα κόλπο για να εντοπίσετε το εντυπωσιακό θέαμα με μεγαλύτερη ευκολία, είναι να εστιάσετε τα μάτια σας προς τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια ειδική εφαρμογή (όπως για π.χ το stellarium) για να σας βοηθήσει να είστε περισσότερο ακριβείς.

Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης

Πηγές: theepochtimes.gr, ert.gr