Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στα Βόρεια (Κυριακή 14/7)

2019-07-13

Βροχοπτώσεις και καταιγίδες αναμένονται κατά τόπους ισχυρές στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία και τα παράκτια τμήματα της Θεσσαλίας. Πιο αναλυτικά, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες στους νομούς Κιλκίς, Σερρών και Πέλλας και βαθμιαία θα επεκταθούν στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και νωρίς το μεσημέρι, θα σημειωθούν επίσης καταιγίδες στο νομό Χαλκιδικής με έμφαση κυρίως στα πόδια και τα ανατολικά του ορεινού όγκου του νομού. Έντονα φαινόμενα τις ίδιες ώρες θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν χώρα στο νομό Σερρών. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν και στη Θεσσαλία, κυρίως στα παράκτια τμήματα της από το πρωί της Κυριακής έως το απόγευμα. Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο ενδέχεται να σημειωθούν τα ξημερώματα καταιγίδες έντονου χαρακτήρα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες αναμένονται τις πρωινές ώρες. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο οι βροχοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες και θα συνεχιστούν έως και το απόγευμα, με τα πιο έντονα φαινόμενα να σημειώνονται στους νομούς Καβάλας, Δράμας, καθώς και στη Θάσο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, καθώς και τα φαινόμενα με τη μεγαλύτερη ένταση φαίνεται να τα δέχονται οι περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό (δηλαδή οι παράκτιες περιοχές των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής), τα βορειότερα τμήματα του νομού Κιλκίς και το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Σερρών. Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται επίσης στο νομό Καβάλας και στη Θάσο.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, αρχικά από Ν-ΝΑ γενικά διευθύνσεις έως 3-4 μποφόρ (στις παράκτιες περιοχές του Θερμαϊκού και τα παραθαλάσια τμήματα της Θεσσαλίας δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 5-6 μποφόρ) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β έως 3 μποφόρ. Τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανοιχτά του Θερμαϊκού οι άνεμοι θα είναι Β-ΒΔ και είναι πιθανό να φτάσουν τα 6-7 μποφόρ. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς από Β κυρίως διευθύνσεις τη νύχτα, ενώ από τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν έως 4-5 μποφόρ.  Ιδιαίτερη προσοχή στους ανέμους πρέπει να δοθεί στην περιοχή των ποδιών στη Χαλκιδική. Δεν αποκλείεται η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κατά τη διάρκεια των φαινόμενων σε όλες τις περιοχές. Ύφεση αναμένεται από το απόγευμα σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, ενώ στη Θράκη ύφεση αναμένεται από το βράδυ.

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΠΟ ΠΛΥΜΜΗΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ.

Πρόγνωση: meteo-storm team (Ηρακλής Κυριακίδης, Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης)