Εκτίμηση πρώτου δεκαημέρου Οκτώβρη: Τα σενάρια αλλαγής του καιρού.

2019-09-26

Τέλη Σεπτεμβρίου και ήδη στο βόρειο ημισφαίριο οι διαδικασίες αντίστροφης μέτρησης για την ψυχρή-χειμερινή σεζόν βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πολικός στρόβιλος ενισχύεται συνεχώς, μία ασυνήθιστη για την εποχή ψυχρή εισβολή λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ρωσίας και μία ατμοσφαιρική διαταραχή με έντονα φθινοπωρινά έως χειμερινά χαρακτηριστικά, είναι έτοιμη να επηρεάσει ένα σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου στις αρχές του επόμενου μήνα. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση της έκβασης της επικείμενης σημαντικής μεταβολής του καιρού στην Ευρώπη και τα πιθανά σενάρια για την χώρα μας.

Ρόλο κλειδί στην πορεία της ατμοσφαιρικής διαταραχής θα παίξει μία τροπική ύφεση καταμεσής του Β.Ατλαντικού (κυκλώνας υψηλού επιπέδου) της οποίας η τροχιά θα κρίνει ποιο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου θα επηρεασθεί και σε τί βαθμό. Σύμφωνα με την ανάλυση που προκύπτει από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού (Ecmwf, GFS, Ukmo, Gem) τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία (3) και αναλύονται ξεχωριστά παρακάτω το καθένα με βαθμό προτεραιότητας από το λιγότερο πιθανό έως το πιο πιθανό.

Σενάριο Πρώτο (1): Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η τροπική ύφεση κινείται πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα σημαντικά ενισχυόμενη προς την Β-ΒΔ και έπειτα την Β-ΒΑ Ευρώπη με αποτέλεσμα να μην δίνει χώρο και χρόνο στον Αζορικό αντικυκλώνα να αναπτυχθεί έγκαιρα και στην σωστή θέση ώστε να επηρεάσει την δυτική, κεντρική και Α.Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) σπρώχνοντας ουσιαστικά την διαταραχή προς την Τουρκία και την Ευρασία (εικόνα 1). Σε ένα τέτοιο σενάριο θα επικρατήσουν αντικυκλωνικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και παράταση της καλοκαιρίας και των υψηλών θερμοκρασιών στα νότια (Μεσόγειος).

Σενάριο Δεύτερο (2): Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η τροπική ύφεση ενισχύεται σημαντικά και σταδιακά εισερχόμενη σε ψυχρότερα νερά (Β.Ευρώπη) ενώνεται με τις υφέσεις της ΒΔ.Ευρώπης κινούμενη σχετικά γρήγορα από τις Αζόρες προς την Β-ΒΔ Ευρώπη (εικόνα 2). Στην περίπτωση αυτή η κλίση του πολικού αεροχειμμάρου αποκτά νοτιοδυτική κλίση πηδαλιουχόντας τα βαρομετρικά συστήματα στις κατώτερες ατμοσφαιρικές στάθμες να κινηθούν προς την περιοχή της Δ.Ευρώπης και της Ιβηρικής χερσονήσου με κακοκαιρία στις άνωθεν περιοχές. Σε πρώτη φάση η περιοχή μας θα επηρεασθεί με έντονο νότιο ρεύμα και υψηλές θερμοκρασίες αλλά σε δεύτερη φάση κατά πάσα πιθανότητα το σύστημα θα κινηθεί ανατολικά και ο καιρός στην περιοχή μας θα καταστεί άστατος με έμφαση την Δ.Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε ήπια φθινοπωρινά επίπεδα.

Σενάριο Τρίτο (3): Σύμφωνα με το τρίτο και για την εκτίμηση της σελίδας μας και το επικρατέστερο, η τροπική ύφεση θα ενισχυθεί σημαντικά στην ευρύτερη περιοχή των Αζόρων και στην συνέχεια με βραδύ ρυθμό θα κινηθεί προς την περιοχή της ΒΔ.Ευρώπης (εικόνα 3). Σε μια τέτοια περίπτωση θα δοθεί αρκετός χώρος και χρόνος στον Αζορικό αντικυκλώνα ώστε να ανυψωθεί και να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της δυτικης Ευρώπης με αποτέλεσμα η ατμοσφαιρική διαταραχή να βρει χώρο και να κατέλθει στην περιοχή της Κ.Ευρώπης και έπειτα εισερχόμενη στα νερά της Μεσογείου να οδηγήσει στην δημιουργία κυκλογέννεσης επηρεάζοντας με κακοκαιρία βασικά την κεντρική και Α.Μεσόγειο (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σημαντική πτώση από βορά προς νότο και στα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Στην χώρα μας θα σημειωθούν σημαντικές βροχές και το πιο πιθανόν και οι πρώτες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και Β.Ελλάδας.

Ανάλυση Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης