Έντονη Ψυχρή Εισβολή: Αναλυτική Πρόγνωση Παρασκευής (21.1.22).

2022-01-20

Ατμοσφαιρική διαταραχή στα βόρεια Βαλκάνια συνοδευόμενη από πολύ ψυχρές, αρκτικής προέλευσης αέριες μάζας με εκτεταμένο ψυχρό μέτωπο κινείται ταχέως νότια-νοτιοανατολικά και ήδη από σήμερα το βράδυ αναμένεται να επηρεάσει σταδιακά όλη την χώρα, κατά την διάρκεια της Παρασκευής και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από βορά προς νότο, οι τοπικές χιονοπτώσεις σε πρώτη φάση σε κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές και σε δεύτερη φάση σε νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου μέχρι την θάλασσα. Οι βόρειοι άνεμοι στο Ιόνιο και στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 7-8, πιθανώς πρόσκαιρα και στα 9 μποφόρ. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Παρασκευή (21.1.22): Αρχικά στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα νεφώσεις με βροχές τοπικά έντονες και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς που μέχρι το απόγευμα όμως θα σταματήσουν. Πολύ γρήγορα βροχοπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στο βόρειο Αιγαίο, ενώ θα ξεκινήσει από τις προμεσημβρινές ώρες να χιονίζει στα βορειοδυτικά ημιορεινά (Φλώρινα) και από το μεσημέρι και μετέπειτα σε όλες τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας μέχρι και νωρίς το βράδυ (ελάχιστη χιονόστρωση σε Πτολεμαΐδα, πιθανή μερική χιονόστρωση σε Κοζάνη/Καστοριά). Στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις που βαθμιαία θα δώσουν από το μεσημέρι τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία (χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία ημιορεινά) και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Προς το απόγευμα και μετέπειτα χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται στην ανατολική Μακεδονία έως τα πεδινά/παράκτια (κυρίως στον νομό Καβάλας, όπου θα χιονίσει και μέσα στην πόλη), στην Θάσο και την Σαμοθράκη αρχικά πάνω από τα 200 μέτρα (αργά το βράδυ πρόσκαιρα μέχρι τα παράκτια) και πρόσκαιρα στα πεδινά της Θράκης και τον Έβρο (χιονόπτωση στην Ξάνθη και ίσως για λίγο στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και τις γύρω περιοχές). Βροχές θα σημειώνονται από τις απογευματινές ώρες στην Χαλκιδική και χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ σταδιακά θα κατέβουν μέχρι τα πεδινά και αργά τα μεσάνυχτα πιθανώς πρόσκαιρα για λίγο και μέχρι τις νότιες ακτές των ποδιών (κυρίως 2ου-3ου). Πάντως να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα στην πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και έως το ξημέρωμα στην ανατολική Μακεδονία και την Χαλκιδική θα σταματήσουν. Βροχές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από νωρίς το απόγευμα στην Θεσσαλία (χιονοπτώσεις στα ορεινά) και πρόσκαιρα από αργά το βράδυ και το ξημέρωμα στα πεδινά και τις πόλεις. Στον Βόλο αναμένεται βροχή και ίσως για λίγο το ξημέρωμα, χιονόπτωση που γρήγορα θα σταματήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-5, τοπικά 6 και στο νότιο Αιγαίο μέχρι 7-8 μποφόρ και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία, βαρδάρης 5-7 (8) μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί άνεμοι 6-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση από το απόγευμα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα (παγετός την νύχτα έως τα πεδινά/παράκτια).

Θεσσαλονίκη: Βαθμιαία νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες πιθανότητα πρόσκαιρης αρχικά ασθενής βροχής (χιονόπτωσης στον Χορτιάτη) και έπειτα νιφαδόπτωσης μέχρι το κέντρο. Άνεμοι: Βαρδάρης 4-5 και βαθμιαία 5-7 και στον Θερμαϊκό μέχρι 8 μποφόρ που την νύχτα θα είναι παγερός. Θερμοκρασία: Από 7 (μεσημέρι) στους 0ο βαθμούς αργά το βράδυ στην πόλη.

Αττική: Βαθμιαία νεφώσεις που θα πυκνώσουν. Άνεμοι: Δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3-5 (πρόσκαιρα έως 6) που το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βόρειους. Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς στην πόλη της Αθήνας.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης