Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες: Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (7/12/2020).

2020-12-06

Σοβαρή επιδείνωση και από τα βορειοδυτικά θα παρουσιάσει ο καιρός τις αμέσως επόμενες (βραδινές) ώρες και κατά την διάρκεια της Δευτέρας (7/12/2020) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά πολύ έντονα, θα συνοδεύονται από πιθανές χαλαζοπτώσεις, ισχυρά ηλεκτρικά φαινόμενα και θυελλώδεις έως σφοδρούς Α-ΝΑ ανέμους. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Μεσάνυχτα Κυριακής - πρωινές ώρες Δευτέρας: Στα νησιά του Ιονίου, σχετικά γρήγορα στην δυτική παράκτια και βαθμιαία δυτική ηπειρωτική χώρα, βροχές με καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και πιθανή χαλαζόπτωση. Παράλληλα τα ήδη υπάρχοντα φαινόμενα σε Πέλλα, Ημαθία θα ενταθούν και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις δυτικότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και τις βορειότερες της Πιερίας. 

Πρωινές - πρώτες μεσημβρινές ώρες: Επέκταση των φαινομένων στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Πελοποννήσου και της Δ. Μακεδονίας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και πιθανή χαλαζόπτωση.

Μεσημβρινές ώρες: Μετατόπιση των φαινομένων προς τις ανατολικότερες περιοχές της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Δ-ΒΔ Κρήτη. Παράλληλα ο καιρός στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά. Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αργά το μεσημέρι και στις περισσότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής). Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται τοπικά από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και πιθανή χαλαζόπτωση. 

Απογευματινές ώρες: Σταδιακή μετατόπιση των φαινομένων προς το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την Α. Μακεδονία και το Β. Αιγαίο, ενώ αντίθετα ο καιρός στο νότιο Αιγαίο, την Κ. Μακεδονία, την Θεσσαλία και τις Σποράδες θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ροδόπη. Τα φαινόμενα και αυτές τις ώρες, θα συνοδεύονται τοπικά από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και πιθανή χαλαζόπτωση.

Βραδινές ώρες: Ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σημαντικά πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση την Θράκη και το Α. Αιγαίο/Δωδεκάνησα, όπου θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες βαθμιαία εξασθενούμενες.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά (Ηπείρου, δυτικής και Κ. Μακεδονίας, Δ. Θεσσαλίας και Στερεάς) άνω των 1600-1700 μέτρων. Πρόσκαιρα δεν αποκλείεται στην Ήπειρο και την Κ. Μακεδονία τα υψόμετρα να κατέλθουν μέχρι και τα 1400-1500 μέτρα.

Πού θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή: Στο Ιόνιο, τα δυτικά παράκτια/ηπειρωτικά τμήματα, την Δ. Θεσσαλία, την Κ. Μακεδονία (κυρίως στην Πέλλα και την Ημαθία) και το Α/ΒΑ. Αιγαίο.

Σημαντικές βροχοπτώσεις θα δεχθεί τόσο η Αθήνα (πρωινές - προμεσημβρινές ώρες) και η Θεσσαλονίκη (μεσημβρινές - απογευματινές ώρες), με την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων να είναι αυξημένη κυρίως για την Αττική. Οι ανατολικοί άνεμοι στην Θεσσαλονίκη πρόσκαιρα θα αγγίξουν τα 8 ή και τα 9 μποφόρ.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης