Επιστροφή στο Καλοκαίρι (Εκτίμηση Καιρού Εβδομάδας 2-8/7/2018)

2018-06-29

Ο Ιούνιος τελείωσε, ο Ιούλιος έρχεται, αλλά πολλοί καλοκαίρι ακόμη δεν κατάλαβαν. Οι συχνές μεταβολές του καιρού και η απουσία υψηλών θερμοκρασιών έδωσαν την αίσθηση ότι το καλοκαίρι δεν ήρθε ακόμη. 

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι βροχές θα απουσιάζουν στο σύνολο της χώρας (κάποιοι σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια, κυρίως στα ορεινά), ενώ θα αρχίσουν να μεταφέρονται και αρκετά θερμότερες περισσότερο από ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, αέριες μάζες προς την περιοχή μας από την Β.Αφρική. 

Έτσι λοιπόν, καθόλη την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός, με θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά που θα ξεπερνούν και τους 30ο (33ο) ενώ μάλιστα για 2-3 ημέρες φαίνεται να έχουμε και μία αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας, περισσότερο στην κεντρική και νότια Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο θα ξεπεράσει τους 35ο κελσίου.

Οι περιοχές αυτές είναι το εσωτερικό της Θεσσαλίας, η Αιτωλοκαρνανία, η Α.Στερεά, η Α.Πελοπόννησος και ενδεχομένως η Β.Κρήτη, ενώ ανεβασμένες θα είναι οι θερμοκρασίες και στην κοιλάδα της Κ.Μακεδονίας και την Ρόδο (34-35ο).

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και μάλιστα στο Αιγαίο από τα μέσα της εβδομάδας και μετέπειτα φαίνεται να επικρατούν ενισχυμένες ετησίες, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στις ανατολικές περιοχές και γενικά ευχάριστες θερμοκρασίες σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας (28-33ο), με εξαίρεση ίσως την Δ.Ελλάδα όπου ίσως η θερμοκρασία αγγίζει και τους 34-35ο κελσίου.


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)