Επιστροφή στον Χειμώνα: Ανάλυση Κακοκαιρίας (10-12/1/2022).

2022-01-10

Οργανωμένο, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δυτικά του Ιονίου Πελάγους κινείται αργά ανατολικά και αναμένεται να επηρεάζει την χώρα μέχρι και το μεσημέρι-απόγευμα της Τετάρτης (12/1). Αύριο (Τρίτη) κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ κύρια χαρακτηριστικά θα είναι εξίσου οι θυελλώδεις ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια. Με την κίνηση του συστήματος την Τετάρτη ανατολικά, θα απεγκλωβιστούν περαιτέρω ψυχρές, πολικής προέλευσης αέριες μάζες που θα βρουν δίοδο από τα Βαλκάνια προς την χώρα. Πολύ χαμηλές μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται στα βόρεια το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη, ενώ παγετός, στα βόρεια τοπικά ισχυρός, θα επικρατήσει τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση των επόμενων ωρών (Δευτέρας) έως και την Τετάρτη (12/1):

Δευτέρα 10.1.22 (έως 00:00): Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, την δυτική και κεντρική Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και τα νησιά του Αιγαίου (κυρίως το βόρειο τμήμα) και την Κρήτη οι βροχές θα συνεχισθούν με μέτρια κυρίως ένταση αλλά τοπικά και κατά διαστήματα θα είναι έντονες στα βορειοδυτικά και νησιωτικά τμήματα όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά και από τις επόμενες ώρες βαθμιαία στον νομό Φλώρινας (μέσα στην πόλη) και άνω των 900 μέτρων στον νομό Κοζάνης. Στην Θεσσαλονίκη η βροχόπτωση αναμένεται να συνεχισθεί κατά περιόδους και τις επόμενες ώρες, ενώ σημαντικά ενισχυμένος θα είναι κατά περιόδους ο ανατολικός-βορειοανατολικός άνεμος που θα αγγίζει τοπικά τα 7-8 μποφόρ. Στην περιοχή της Αττικής οι βροχές θα ξεκινήσουν προς τα μεσάνυχτα και μετέπειτα και οι άνεμοι θα παραμείνουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς. Ωστόσο σημαντικότατη ενίσχυση αναμένεται να παρουσιάσουν οι ανατολικοί-βορειοανατολικοί (στην ορεινή Ήπειρο και το βόρειο Αιγαίο) και οι νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι στο νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα αγγίζουν και τα 8-9 μποφόρ από τα μεσάνυχτα.

Τρίτη (11.1.22): Αύριο Τρίτη, με εξαίρεση την δυτική Ελλάδα όπου οι ισχυροί ανατολικοί άνεμοι θα εμποδίσουν τις βροχές να υπερπηδήσουν τον ορεινό όγκο της Πίνδου, στην υπόλοιπη ηπειρωτική (κυρίως ανατολική και βόρεια) χώρα και το Αιγαίο (με εξαίρεση τα πολύ νότια όπου τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν) αναμένεται κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ανατολικά και νότια παράκτια. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινά τμήματα αρχικά της δυτικής και από αργά το μεσημέρι της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και χαμηλά υψόμετρα του βόρειου Έβρου. Χιονοπτώσεις αναμένονται καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας στην Φλώρινα, ενώ πέρασμα αξιόλογης χιονόπτωσης θα δεχθούν μέσα στην ημέρα η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα και για κάποιες ώρες το πιθανότερο η Καστοριά χωρίς ωστόσο να υπάρχει ικανοποιητική χιονόστρωση. Στην κεντρική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται αρχικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού Κιλκίς και Πέλλας ή και των Σερρών (δυτικά) άνω των 400-600 μέτρων αρχικά και προς το βράδυ και σε ημιπεδινά τμήματα ακόμη και άνω των 100-200 μέτρων στις περιοχές που ευνοεί ο βορειοδυτικός άνεμος. Στον Έβρο χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά άνω των 400 και σταδιακά προς το απόγευμα ακόμα και σε πεδινές περιοχές άνω των 100 μέτρων. Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται επίσης αργά το βράδυ σταδιακά και σε χαμηλά υψόμετρα των νήσων Θάσου, Λήμνου και Λέσβου (άνω των 300 μέτρων) και σταδιακά και χαμηλότερα. 

Θυελλώδεις έως σφοδροί θα πνέουν οι ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι στα ανατολικά και τα πελάγη (έως 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και την ορεινή Πίνδο) έως 8-9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο και την Χαλκιδική πρόσκαιρα και τοπικά έως 10 ή 11 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη θα σημειώνονται βροχές κατά διαστήματα που μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και χιονοπτώσεις στον Χορτιάτη (άνω των 900 μέτρων). Ωστόσο από το απόγευμα και εδώ και με την υποτροπή του καιρού προς το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα ημιορεινά τμήματα και σταδιακά την νύχτα περιοχές με υψόμετρο άνω των 300 μέτρων περιφερειακά της πόλης. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να χιονίσει και λίγο χαμηλότερα το ξημέρωμα της Τετάρτης και λίγο χαμηλότερα έως τις παρυφές της πόλης. Έντονο το κρύο στην πόλη, έως 6-7 βαθμούς αργά το μεσημέρι με την αίσθηση λόγω του ψυχρού βορειοδυτικού ανέμου να είναι αρκετά χαμηλότερη. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται την νύχτα. 

Στην Αττική αναμένονται βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες όπου θα είναι πιθανόν έντονες και πιθανόν να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Ωστόσο μέσα στην ημέρα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, με τα φαινόμενα να επιστρέφουν αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα της Τετάρτης. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς που από αργά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς ισχυρούς έως θυελλώδεις (7-9 μποφόρ). Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, έως 12 βαθμούς αργά το μεσημέρι.

Τετάρτη (12.1.22): Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του κεντρικού, ανατολικού και βόρειου Αιγαίου, την ανατολική ηπειρωτική χώρα (από την ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα) και την Κρήτη, νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά νησιωτικά και παράκτια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα σταδιακά από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και θα περιορισθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις αναμένονται νωρίς το πρωί πιθανόν έως πεδινά τμήματα στην κεντρική Μακεδονία (100μ), την Μαγνησία (άνω των 400 μέτρων), την Εύβοια (>400-500) και την ημιορεινή κεντρική και ανατολική Στερεά (>500-600). Στα νησιά του βορείου Αιγαίου χιονόπτωση είναι πιθανόν να σημειωθεί έως τις παρυφές των παράκτιων τμημάτων.

Θυελλώδεις θα παραμείνουν στα ανατολικά και το Αιγαίο οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη την χώρα.

Στην Θεσσαλονίκη βροχές αναμένονται τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα πεδινά-παράκτια, με τις χιονοπτώσεις να εντοπίζονται άνω των 300 μέτρων και πρόσκαιρα ίσως λίγο πιο χαμηλά στις παρυφές της πόλης. Τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν και θα επικρατήσει βαρδάρης και τσουχτερό κρύο (έως 5 βαθμούς η μέγιστη αργά το μεσημέρι).

Στην Αττική, βροχές αναμένονται κυρίως κατά την διάρκεια των πρωινών-προμεσημβρινών ωρών και το ξημέρωμα της Τετάρτης, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και σε περιοχές βόρεια του νομού άνω των 500 μέτρων. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με βασική ένταση τα 5-7 και πρόσκαιρα και τοπικά 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση και εδώ δεν θα ξεπεράσει τους 6-7 βαθμούς.


Τέλος, την Πέμπτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα αλλά το τσουκτερό κρύο, κυρίως στην ανατολική και την βόρεια Ελλάδα θα επιμείνει. Τοπικά ισχυρός παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα βόρεια (ακόμη και με διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες σε ημιορεινά τμήματα).

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης