Φθινοπωρινή καλοκαιρία με μικρές δόσεις θέρους στα δυτικά (4-6/10/2021).

2021-10-03

Καλοκαιρία θα συνεχίσει να επικρατεί στην χώρα και το επόμενο τριήμερο (4-6/10/2021), με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε ευχάριστα, φθινοπωρινά επίπεδα. Στην δυτική Ελλάδα οι μέγιστες το μεσημέρι θα "τσιμπάνε" λίγο αλλά την νύχτα η δροσιά θα είναι και εκεί αισθητή. Σταδιακή σοβαρή μεταβολή του καιρού αναμένεται από την Τετάρτη το βράδυ στα βορειοδυτικά.

Δευτέρα (4/10): Γενικά αίθριος καιρός σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 23-25 βαθμούς και στην δυτική Ελλάδα το πολύ τους 27-28 σε πιο τοπικό επίπεδο.

Τρίτη (5/10): Γενικά αίθριος καιρός θα επικρατήσει και την Τρίτη. Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά θα αγγίξει τους 26-27 και τοπικά τους 28-29 βαθμούς κελσίου.

Τετάρτη (6/10): Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με λίγα σύννεφα στην βορειοδυτική Ελλάδα που βαθμιαία όμως θα αυξηθούν και θα επεκταθούν στις υπόλοιπες δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές. Την νύχτα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς την δυτική Στερεά θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με μικρή ενίσχυση στο Αιγαίο (τοπικά 8 μποφόρ) αλλά στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιάδες έως 5 και πιθανώς στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά όπου δεν θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς κελσίου.

Την Πέμπτη (7/10) και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναμένονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες δυνητικά επικίνδυνες, κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και πιθανώς τις δυτικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι νοτιάδες στα δυτικά θα ενισχυθούν στα 6-7 μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά θα πνέουν Β-ΒΑ άνεμοι αλλά βαθμιαία, με εξαίρεση το βόρειοι Αιγαίο όπου οι ΒΑ θα ενισχυθούν την νύχτα στα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν στρεφόμενοι σε νότιους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα.

Για την Παρασκευή (8/10) και το Σαββατοκύριακο (9-10/10) υπάρχει ακόμη ερωτηματικό ως προς το ποιες περιοχές θα αφορούν οι βροχές και τι ένταση θα έχουν. Είναι πιθανό να επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο και να είναι και τοπικά έντονες αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Όσο για την θερμοκρασία, αυτή θα έχει πτωτική πορεία και μάλιστα στην βόρεια Ελλάδα δεν αποκλείεται να βρεθεί και αρκετά κάτω από τα κλιματικά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργίαδης