Γηρασμένες μέρες καλοκαιριού: Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας (18-20/9/2021).

2021-09-17

Όπως κάθε χρόνο και όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία κυρίως χρόνια ο Σεπτέμβριος (παρά τις φετινές του φιλότιμες προσπάθειες για το αντίθετο), το γερασμένο αλλά ελληνικό επίμονο καλοκαίρι δεν το βάζει εύκολα κάτω. Έτσι λοιπόν σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλη την χώρα με την θερμοκρασία σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να προσεγγίζει ακόμη και επίπεδα καύσωνα, ενώ θα επικρατήσουν και ισχυροί δυτικοί άνεμοι υπό την μορφή λίβα.

Αύριο Σάββατο αναμένεται αρκετή συννεφιά κυρίως στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα ή αραιές νεφώσεις υπό την μορφή θολούρας αλλά κατά τ 'άλλα θα επικρατήσει αρκετή έως έντονη ζέστη καθώς πέραν της ύπαρξης θερμών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα θα επικρατήσουν και ισχυροί δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι υπό την μορφή λίβα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ως αποτέλεσμα η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30-32 βαθμούς, τοπικά έως και τους 34-35 βαθμούς κελσίου, ενώ σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος θα αγγίξει τοπικά ακόμη και τους 36 ή και 37 βαθμούς κελσίου. Στα θετικά, οι χαμηλές γενικά τιμές της σχετικής υγρασίας.

Οι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν με βασική ένταση τα 4-6 μποφόρ και τοπικά τα 7 και στα ορεινά ακόμη και τα 8 μποφόρ. Λίγες βροχές είναι πιθανόν να σημειωθούν σε ορεινές περιοχές, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Την Κυριακή θα επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες με αρκετή νέφωση στην δυτική και βόρεια κυρίως Ελλάδα και αρκετή θολούρα στην ατμόσφαιρα. Λίγες διάσπαρτες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν και πάλι στην βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα θα ανέλθει και πάλι στους 30-33 βαθμούς. Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα η μέγιστη τιμή θα προσεγγίσει και πάλι τοπικά τους 36-37 βαθμούς κελσίουΟι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι θα πέσουν κατά 1-3 μποφόρ.

Τέλος, την Δευτέρα η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια αλλά σταδιακά και από την δυτική Ελλάδα αναμένονται εκ νέου αρκετά σύννεφα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην βόρεια Ελλάδα. Έντονη θα παραμείνει η ζέστη στην ανατολική και νότια Ελλάδα (έως και 35-36 βαθμούς κελσίου).

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης