Γηρασμένο Θέρος: Εισαγωγή Φθινοπώρου (1-6/9/2021).

2021-08-30

Η σταδιακή υποχώρηση του υποτροπικού αεροχειμμάρου και κατά συνέπεια των θερμών αφρικανικών αερίων μαζών και η σταδιακή κάθοδος ψυχρότερων αερίων μαζών προς την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων τις επόμενες ημέρες σηματοδοτεί το σταδιακό αναπόφευκτο τέλος του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας αλλά και την έναρξη του Φθινοπώρου, αρχικά στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Ευρώπη. Όσον αφορά εμάς, όλο και μια πρώτη γεύση θα πάρουμε, ιδιαίτερα η βόρεια και ορεινή Ελλάδα αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.

Η κίνηση μίας εκτενούς ατμοσφαιρικής διαταραχής από τις αρκτικές περιοχές προς την βόρεια και ανατολική Ευρώπη θα προκαλέσει την επίσημη ουσιαστικά έναρξη του Φθινοπώρου στις βορειότερες περιοχές της γηραιάς ηπείρου με ακόμα μάλιστα και κάποιες χειμωνιάτικες πινελιές στα βορειοανατολικά τμήματα. 

Με την κίνηση αυτής της ψυχρής μάζας ανατολικότερα αλλά και την υποστήριξη του Αζορικού αντικυκλώνα στην δυτική Ευρώπη (χάρτης), θα απελευθερωθούν ψυχρές και πιο δροσερές αέριες μάζες προς την Βαλκανική και την χώρας μας από το βράδυ της Τετάρτης (1/9) και από τα βόρεια, μέσω πολύ ισχυρών έως θυελλωδών βορείων ανέμων που στα πελάγη και περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα αγγίξουν τα 7-8 ή και 9 μποφόρ. Τοπικές πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην βόρεια κυρίως Ελλάδα την Τετάρτη και το ξημέρωμα της Πέμπτης.

Έτσι, σταδιακή περαιτέρω υποχώρηση του υδραργύρου αναμένεται από την Πέμπτη, οπότε και οι μέγιστες θερμοκρασίες θα περιοριστούν στους 27-29 βαθμούς και μόνο πολύ τοπικά στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξης των 30-32 βαθμών κελσίου. Ωστόσο η πτώση θα γίνει αισθητή και στις ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, με την δροσιά να γίνεται αισθητή και στα αστικά κέντρα και η πρώτη ψύχρα (οι πρώτες σχεδόν μονοψήφιες ή μονοψήφιες τιμές) σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα. Όσον αφορά τους ανέμους αυτοί θα παρουσιάσουν εξασθένηση από το Σάββατο αλλά στα νότια θα συνεχίσουν να πνέουν με ένταση έως και 6-8 μποφόρ (όψιμες ετησίες).

Οι καιρικές αυτές συνθήκες φαίνεται να κρατούν μέχρι και τουλάχιστον τις 6 του μήνα με την θερμοκρασία στην συνέχεια  να σημειώνει πιθανόν, συγκρατημένη πλέον, άνοδο.

Ένα είναι σίγουρο. Το γηρασμένο πια καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του και οι διαδικασίες έναρξης του φθινοπώρου (εκκίνηση μηχανών στον βόρειο Πόλο) βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη...

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης