Η ακραία χιονόπτωση της 7ης Απριλίου 2003.

2019-04-07

Ήταν 7 Απριλίου 2003, όταν οι έκπληκτοι τότε Θεσσαλονικείς δεν πίστευαν στα μάτια τους μπροστά σε αυτό που εκτυλισσόταν. Πυκνή χιονόπτωση έπληξε την πόλη της Θεσσαλονίκης ήδη από το ξημέρωμα της ημέρας, ντύνοντας ολόκληρη την πόλη, ακόμα και το κέντρο, στα λευκά! Η χιονόστρωση εκτιμήθηκε γύρω στους 15 έως και 20 πόντους φρέσκου χιονιού. Η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τον 1ο μόλις βαθμό ακόμα και στο κέντρο της πόλης εκείνη την ημέρα.

Ανάλογη η κατάσταση και στην υπόλοιπη Μακεδονία, με το χιόνι στην Δ.Μακεδονία να προσεγγίζει τοπικά ακόμα και το μισό μέτρο. Φυσικά τα επόμενα βράδια ακολούθησε ισχυρός παγετός, που σε συνδυασμό με το βαρύ χιόνι, κατέστρεψε ολοσχερώς το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών καλλιεργειών εκείνη την χρονιά.

Η 7η Απριλίου 2003 αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο με ολέθριες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και τα ανθισμένα πλέον δέντρα. Σύμφωνα με τα αρχεία και τις αναφορές δεν έχει ξανά συμβεί κάτι αντίστοιχο κατά την διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον 100 ετών.

Φωτογραφίες από την χιονισμένη Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης