Η εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών (11-15/1/2019).

2019-01-10

Χειμερινό θα παραμείνει το καιρικό σκηνικό στην χώρα μας και τις επόμενες ημέρες, με τις μεταβολές στην ατμόσφαιρα να είναι συνεχείς και την θερμοκρασία να σημειώνει νέα πτώση βαδίζοντας προς τα μέσα του μήνα.

Πιο συγκεκριμένα αύριο Παρασκευή (11/1) αναμένεται μουντός γενικά καιρός με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα επιμείνουν στα νοτιότερα-ανατολικότερα κυρίως νησιωτικά τμήματα.

Το Σάββατο (12/1) κακοκαιρία αναμένεται στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε βοριάδες με αποτέλεσμα την μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην κεντρική και την Β.Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και τα κεντρικά ημιορεινά.  Την Κυριακή (13/1), με εξαίρεση τις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές, ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Την Δευτέρα (14/1), αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες στην Β-ΒΔ Ελλάδα, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της Ηπείρου και της Δ.Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, την βαθμιαία στροφή των ανέμων σε Β-ΒΔ και την μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην Β-ΒΔ Ελλάδα.

Τέλος, την Τρίτη (15/1) αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με σημαντική ενίσχυση των Β-ΒΔ ανέμων (οπωσδήποτε έως τα 7-8 μποφόρ), την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τις πιθανές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (βροχές ή καταιγίδες στα νοτιότερα). Το τελευταίο σενάριο θα εξετάσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο οπότε θα υπάρξει νέα ενημέρωση.


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης