Η Μήδεια και οι σιβηρικοί απόγονοι: Ανάλυση τελευταίων προγνωστικών στοιχείων (10/2/2021).

2021-02-10

Προ των πυλών βρίσκεται η ισχυρότερη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα, βαφτισμένη από ως Μήδεια από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η Μήδεια είναι ουσιαστικά ένα παράγωγο της προέκτασης της σιβηρικής αέριας μάζας προς την κεντρική και την νότια Ευρώπη και οι πολικής προέλευσης αέριες μάζες που την συνοδεύουν συναγωνίζονται επάξια εκείνες της Αριάδνης το 2017. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται λοιπόν για μία από τις ισχυρότερες ψυχρές εισβολές των τελευταίων δεκαετιών σε πανελλαδικό επίπεδο. Πάμε να δούμε μία γενική εικόνα από τον μέσο όρο των τελευταίων τρεξιμάτων όλων των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων όσον αφορά τις χιονοπτώσεις:

Βαρομετρικό χαμηλό που θα αναπτυχθεί το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική Μεσόγειο και την τυρρηνική θάλασσα, θα κινηθεί δυτικά, επηρεάζοντας με φαινόμενα αρχικά την δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία και σταδιακά την Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία.

Ήπειρος: Για τα πεδινά και παράκτια τμήματα της Ηπείρου η γενική εικόνα είναι βροχές καθ'όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τα ημιορεινά τμήματα και την πόλη των Ιωαννίνων έως και περίπου τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες της Κυριακής. Εκτιμώνται σημαντικές χιονοστρώσεις (μέσος όρος 15-20cm). Ωστόσο οι πιθανότητες οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν και πεδινά τμήματα, όπως η Άρτα και η Ηγουμενίτσα, έστω και πρόσκαιρα από το πρωί/μεσημέρι της Κυριακής είναι υπαρκτές.

Θεσσαλία: Η εικόνα για όλη την Θεσσαλία μέχρι και τα πεδινά, είναι ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλη την περιφέρεια από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες της Κυριακής. Εκτιμώνται σημαντικές χιονοστρώσεις σε όλη την περιφέρεια (μεταξύ 20-30cm κατά μέσο όρο στα δυτικά και 15-20 στα ανατολικά). Πολύ πιθανόν στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας το ύψος χιονιού να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το μισό μέτρο. Στον Βόλο ενδέχεται η χιονόπτωση να καθυστερήσει αρκετά να ξεκινήσει (υετός σε υγρή μορφή), οπότε μέχρι και το βράδυ της Κυριακής η χιονόστρωση ενδέχεται να μην είναι μεγάλη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο Πήλιο, καθώς τα ύψη χιονιού θα είναι πολύ μεγάλα.

Μακεδονία: Η εικόνα για την Μακεδονία είναι χιονοπτώσεις μέχρι και τα παράκτια τμήματα από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής. Εδώ η κατανομή των χιονοστρώσεων θα είναι μεγάλη και ο μέσος όρος κυμαίνεται από 20-30 εκατοστά κατά μέσο όρο στην δυτική Μακεδονία, από 5-15 στην Κεντρική Μακεδονία (χιονοστρώσεις ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα στην Πέλλα, την Πιερία, την Ημαθία και την ορεινή/ημιορεινή Χαλκιδική) και περίπου 5 εκατοστά για την Α. Μακεδονία. Ολικός παγετός αναμένεται στην δυτική Μακεδονία. Ολικός παγετός θα επικρατήσει και στην κεντρική Μακεδονία κατά την διάρκεια της Κυριακής.

Θράκη: Γενικά η εικόνα για την Θράκη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, καθώς αρκετά είναι τα προγνωστικά στοιχεία που εντείνουν τις χιονοπτώσεις μέχρι και τον Έβρο, αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν δίνουν ιδιαίτερα αξιόλογα φαινόμενα. Επομένως μία μέση εικόνα είναι ασθενείς/μέτριες χιονοπτώσεις, ικανές λόγω θερμοκρασιών να αφήσουν μερικά εκατοστά.

Στερεά/Εύβοια: Η γενική εικόνα για το εσωτερικό της Στερεάς (ηπειρωτικός κορμός) είναι ισχυρές χιονοπτώσεις μέχρι και τα πεδινά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι και τουλάχιστον το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σημαντικά ύψη χιονόστρωσης αναμένονται σε όλη την περιφέρεια (20-25cm κατά μέσο όρο). Το ίδιο ισχύει και για την Εύβοια από τα 300-400 περίπου μέτρα για τις ίδιες ώρες.

Πελοπόννησος: Η γενική εικόνα για τα πεδινά και παράκτια τμήματα της Πελοποννήσου είναι οι βροχές μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής και χιονοπτώσεις στα ορεινά/ημιορεινά. Σημαντικές οι πιθανότητες οι χιονοπτώσεις να προσεγγίσουν τα πεδινά της ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου από το βράδυ της Κυριακής. Μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται και εδώ στο ορεινό/ημιορεινό δίκτυο (20+ εκατοστά κατά μέσο όρο).

Για την Θεσσαλονίκη, γενικά φαίνεται η χιονόπτωση να κλειδώνει αλλά το ύψος και η ποιότητα της χιονόστρωσης ακόμη είναι αμφίβολη. Πάντως είναι σημαντικές οι πιθανότητες για τουλάχιστον 5-10 εκατοστά ολικής χιονόστρωσης, με πολύ λίγα σενάρια να υποστηρίζουν κάτι λιγότερο. Ωστόσο η θέση του χαμηλού κρίνεται ευαίσθητη και διαφοροποιήσεις στα μοντέλα μπορεί να είναι καθοριστικές. Φυσικά είναι πιθανό η χιονόστρωση να ξεπεράσει και τα 10-15 εκατοστά.

Για την Αθήνα φαίνεται να επικρατεί το σενάριο της βροχής για τα πεδινά/παράκτια μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής και τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται στα ορεινά. Ωστόσο τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ώστε οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν το Λεκανοπέδιο μέχρι και τα παράκτια κυρίως από την Δευτέρα. Ωστόσο χρειάζεται να περιμένουμε οπωσδήποτε 1-2 εικοσιτετράωρα ακόμα για να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Οι πιθανότητες η Αττική να βρίσκεται μπροστά στον πρώτο αξιόλογο γενικευμένο χιονιά μετά από 13 χρόνια, την ερχόμενη εβδομάδα, είναι αυξημένες, με τα βόρεια προάστια να συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες να συγκεντρώσουν πολύ μεγάλα ύψη χιονιού.

Κρήτη: Για την Κρήτη, όπως και για το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και το κεντρικό και νότιο Ιόνιο), είναι οι χιονοπτώσεις να περιορίζονται μέχρι και το βράδυ της Κυριακής στο ορεινό/ημιορεινό δίκτυο, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν και τα πεδινά/παράκτια τμήματα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. 

Υπολογίστε ότι στο ορεινό δίκτυο όλων των περιοχών, οι χιονοστρώσεις θα είναι μεγαλύτερες έως και διπλάσιες.

Θα χρειαστεί να αναμένουμε και τα προγνωστικά στοιχεία της Πέμπτης ώστε να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία του χαμηλού καθώς και το πόσο βόρεια ή νότια θα κινηθεί θα καθορίσει σημαντικά το εύρος των χιονοπτώσεων στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα. Οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων προγνωστικών μοντέλων (GFS, ECMWF) είναι πολύ μεγάλες ως προς την τροχιά του χαμηλού (έως και 200χλμ), γεγονός που μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για τα ύψη χιονόστρωσης, κυρίως για την Κ. Μακεδονία (το GFS υποστηρίζει έως και 30-50 εκατοστά σε κάποιες περιοχές). Τα τελευταία ensembles του ευρωπαϊκού μοντέλου υποστηρίζουν μία βορειότερη θέση του χαμηλού, γεγονός που έρχεται σε συμφωνία με τα υπόλοιπα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που δεν ισχύει για το κύριο τρέξιμο το οποίο τοποθετεί το χαμηλό αρκετά νοτιότερα. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν νέες αλλαγές (είτε θετικές, είτε αρνητικές) στα επόμενα τρεξίματα έως ότου ταυτιστούν μεταξύ τους. 


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης, Ηρακλής Κυριακίδης (σε συνεργασία με τον Βασίλη Λαγδάρη).