Η Παγωμένη Ομίχλη «Σινιάκι».

2018-10-09

Το φαινόμενο της παγωμένης ομίχλης, ή αλλιώς «σινιάκι» όπως το αποκαλούν στην Φλώρινα, είναι ένα είδος ομίχλης (περισσότερα για το φαινόμενο της ομίχλης θα βρείτε στο Μετεωρολογικό Λεξικό) που παρατηρείται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος (αυτή κοντά στην επιφάνεια του εδάφους) είναι πολύ χαμηλή (κοντά στο μηδέν ή αρνητική).

Όπως είναι φυσικό, παρατηρείται κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα, ή αργά το Φθινόπωρο, περισσότερο σε περιοχές με ψυχρό κλίμα και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε υδάτινη επιφάνεια, όπως λίμνες, θάλασσα κτλ (στην χώρα μας παρατηρείται κυρίως στον νομό Φλώρινας, αλλά και την Δ.Μακεδονία, την Ήπειρο κ.α). 

Το φαινόμενο δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με εικόνες που θυμίζουν ταινία μυστηρίου, καθώς ένα παγωμένο πέπλο καλύπτει τα πάντα και σκεπάζει πολλές φορές την βλάστηση (χλόη, κλαδιά δέντρων κ.τ.λ). Η παγωμένη ομίχλη γίνεται πολλές φορές αιτία η θερμοκρασία του αέρα να παραμένει πολύ χαμηλή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν διαλύεται και εμποδίζει την απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας από το έδαφος (χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πόλη της Φλώρινας, όπου τον χειμώνα η θερμοκρασία πολλές φορές διατηρείται υπό το μηδέν καθ όλη την διάρκεια της ημέρας δημιουργώντας συνθήκες ολικού παγετού).

Η παγωμένη ομίχλη δημιουργείται όταν οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα (μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από κάποια υδάτινη επιφάνεια) ψύχονται στην χαμηλή θερμοκρασία και συμπυκνώνονται. Σημαντική παράμετρος για να συμβεί αυτό είναι η ύπαρξη αυξημένης σχετικής υγρασίας (σχεδόν κορεσμένη σε υδρατμούς) και πυρήνων συμπύκνωσης στην ατμόσφαιρα.

Παγωμένη Ομίχλη στα Ιωάννινα

Σινιάκι στην Φλώρινα


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης