Η πιθανότερη εξέλιξη του καιρού: Εκτίμηση επόμενης εβδομάδας

2018-09-22

Αναλύοντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα επιχειρήσουμε παρακάτω μία εκτίμηση όσο πιο κοντά γίνεται στην πιθανότερη έκβαση του καιρού της επόμενης εβδομάδας (24-30/9). 

Όσον αφορά την θερμοκρασία: Όπως έχει τονισθεί εδώ και ημέρες, η πορεία της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Τρίτη θα είναι πτωτική και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό μέσα σε 1-2 μόλις 24ωρα. Αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10-12ο κελσίου συγκριτικά με τα επίπεδα της Δευτέρας. Χαρακτηριστικά από τους 32-35ο βαθμούς την ερχόμενη Δευτέρα, θα βρεθούμε την Τετάρτη στους 19-20ο (το πολύ 22ο) κελσίου τις μεσημβρινές ώρες, με ακόμη περισσότερη ψύχρα στην ΒΔ Ελλάδα και τα ορεινότερα τμήματα όπου οι μέγιστες ίσως δεν ξεπεράσουν τους 13-15ο κελσίου. Συνεπώς, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας (αυτές δηλαδή των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών) θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή, προσεγγίζοντας ακόμη και μονοψήφιες τιμές στα πεδινά ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια (7-12ο) και το 0 στα ορεινά-ημιορεινά (-1...3ο). Προς το τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, φθάνοντας το μεσημέρι τους 23-25ο και πιθανώς στα νότια τους 26-27ο κελσίου.

Όσον αφορά τον υετό: Σύμφωνα με τα τελευταία και πιο ασφαλή προγνωστικά στοιχεία, οι περιοχές που συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να επηρεασθούν από βροχοπτώσεις πιθανόν αξιόλογες, είναι: η κεντρική και Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η ανατολική και Ν-ΝΔ Πελοπόννησος, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο, η Θράκη και πιθανώς το Ν.Ιόνιο, η Μαγνησία και οι Σποράδες. Μικρότερη πιθανότητα έχουν να επηρεασθούν τα Δωδεκάνησα και η δυτική και βόρεια χώρα. Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, στις περιοχές αυτές θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 1700-1900μ. Εάν δε υπάρξει υετός και στην βόρεια Ελλάδα, οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν έως και τα 1300-1500μ.

Όσον αφορά τους ανέμους: Αναμένεται ραγδαία ενίσχυση των βορείων ανέμων σε ξηρά και θάλασσα, αλλά κυρίως στα πελάγη και ιδιαίτερα στο Αιγαίο από την ερχόμενη Τρίτη και μετέπειτα. Συγκεκριμένα αναμένονται άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και κατά διαστήματα έως και 10-11 πιθανώς και 12 μποφόρ (90-120χλμ/ώρα). Σε ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα όπως η Αττική, η Εύβοια, η Α.Πελοπόννησος και η Β.Κρήτη δεν αποκλείεται οι μέγιστες εντάσεις των ανέμων να ξεπεράσουν τα 100χλμ/ώρα. Στο Ιόνιο, το ΒΔ Αιγαίο και τον Θερμαϊκό καθώς και το ΝΑ Αιγαίο, αναμένονται άνεμοι μέσης έντασης 6-8 μποφόρ.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε την πιθανότερη εξέλιξη του καιρού όσον αφορά τον υετό και τους ανέμους:

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει νέα ανάρτηση


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης