Η «πολύπαθη»Κρήτη: Άλλη μία κακοκαιρία με τρομακτικές οι συνέπειες για το νησί.

2019-04-06

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται για ακόμη μία φορά το πολύπαθο νησί της Κρήτης, η οποία φέτος έχει δώσει ρεσιτάλ βροχοπτώσεων, με νούμερα μπροστά στα οποία θα τρόμαζαν ακόμα και ορεινές περιοχές της Ηπείρου.  Τα προβλήματα και οι καταστροφές που έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία είναι τεράστια, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το e-kriti.gr, επιχείρηση διάσωσης από πυροσβεστική και ΕΜΑΚ στήθηκε στην περιοχή της Παχιάς Άμμου, Λασιθίου, όπου εγκλωβίστηκαν 4 άνθρωποι, οι οποίοι προκειμένου να σωθούν από το νερό του οποίου η στάθμη ανέβηκε επικίνδυνα εντός της κατοικίας τους ανέβηκαν στις ταράτσες. Η στάθμη του νερού περιμετρικά του σπιτιού άγγιξε και τα 3 μέτρα. 

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλήθος προβλημάτων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Δύο οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στην κοίτη του ποταμού σε περιοχή του Δήμου Βιάννου, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ στην περιοχή καταγράφονται προβλήματα και στις μετακινήσεις λόγω κατολισθήσεων. Στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο Αναποδάρης υπερχείλισε, ενώ τεράστιες οι ποσότητες νερού που κατεβάζει και ο Γεροπόταμος.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό και στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα. Όπως είπε ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες. 

Απελπιστική η κατάσταση και στην Σητεία:

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στην ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα στην Σητεία, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την κακοκαιρία. Πολλές αγροτικές καλλιέργειες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει ανάγκη. Όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε μία τεράστια... λίμνη ενώ οι φορείς έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών. Στην περιοχή Μακρύς Γυαλός έσπευσαν πυροσβεστική και ΕΜΑΚ προκειμένου να απεγκλωβίσουν 18 ανθρώπους που κινδύνευσαν να πνιγούν μέσα στα σπίτια τους.

Δείτε παρακάτω τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε το drone από την περιοχή της Σητείας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Πηγές: politik.gr, e-kriti.gr, cnn.gr, liberal.gr, news.gr