Η πορεία του Medicane «Ζορμπά»: Ποιές περιοχές θα επηρεασθούν από ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους!

2018-09-27

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς», το όνομα του οποίου έδωσε το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), αναμένεται να σχηματισθεί απόψε ανοιχτά του Ιόνιου Πελάγους (νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου), όπου και θα παραμείνει για ένα περίπου 24ωρο πριν κινηθεί ανατολικά, ελαφρώς βορειοανατολικά κατά την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και το Σάββατο 28-29/9.

Παρακάτω θα δούμε την πορεία που φαίνεται να ακολουθεί ο Medicane, καθώς και ποιες περιοχές αναμένεται να επηρεάσει με ισχυρές καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους.

 Η πορεία του «Ζορμπά»

Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία, ο Medicane αναμένεται να ακολουθήσει μια τροχιά κατά μήκος του ΝΔ Ιονίου, της Θάλασσας Κυθήρων, θα συνεχίσει την πορεία του πάνω από την Κρήτη και στην συνέχεια θα κινηθεί προς την περιοχή της Δωδεκανήσου, με πιθανότατα τελική του πορεία την ηπειρωτική Τουρκία όπου και θα εκφυλισθεί πλήρως.

Εκτιμάται ότι οι περιοχές που θα επηρεασθούν από έντονες καταιγίδες και από θυελλώδεις έως σφοδρούς ανέμους που πιθανόν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, είναι οι νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας, η Θάλασσα Κυθήρων, η Κρήτη και το Λιβυκό Πέλαγος, οι Ν.Κυκλάδες και τέλος τα Δωδεκάνησα

Στις περιοχές αυτές ενδεχομένως τοπικά το συνολικό ύψος υετού ξεπεράσει τα 90-100mm τοπικά (βροχή που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν ολόκληρου του Φθινοπώρου). Παράλληλα οι άνεμοι θα ενισχυθούν προοδευτικά προς το Σαββατοκύριακο στα 7-8 και τοπικά στα 9 μποφόρ. Αυτές είναι οι μέσες εντάσεις, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, οι ριπές των ανέμων θα ξεπεράσουν τα 10-12 μποφόρ (90-120χλμ). Στην περιοχή δε της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν αποκλείεται πρόσκαιρα και τοπικά οι ριπές των ανέμων να ξεπεράσουν τα 130-140χλμ/ώρα καθιστώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες οποιεσδήποτε εξωτερικές δραστηριότητες. 

Από αξιόλογες βροχές φαίνεται να επηρεάζεται κατά την διάρκεια της Παρασκευής και του Σαββάτου εξίσου, το Ν.Ιόνιο, η κεντρική και Α.Στερεά, η βόρεια Πελοπόννησος, η κεντρική και Α.Στερεά, η Ν.Εύβοια και το Α.Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές ασθενείς βροχές.

Νεότερα στοιχεία θα ακολουθήσουν αύριο Παρασκευή με νέα πρόγνωση.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης