Η «Σοφία» δίνει την σκυτάλη στον «Τηλέμαχο»: Ισχυρό κύμα ψύχους θα σαρώσει την χώρα!

2019-01-06

Νέα σοβαρή μεταβολη θα παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια της Δευτέρας, με κύρια χαρακτηριστικά την μεγάλη περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παράκτιες περιοχές της ανατολικής χώρας.

Το βαρομετρικό χαμηλό με το όνομα «Τηλέμαχος», θα σαρώσει την χώρα από βορά προς νότο αύριο Δευτέρα, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι της Τρίτης. Ολικός παγετός (μέγιστες θερμοκρασίες έως 0ο ακόμη και αργά το μεσημέρι) θα σημειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής βόρειας Ελλάδας (έως +1-3ο στα παράκτια), ενώ πολύ χαμηλές θα είναι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας (έως -17ο με -20ο σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και έως -8ο με -12ο στα πεδινά). Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και στην υπόλοιπη χώρα (μονοψήφιες τιμές σε όλη την χώρα, το πολύ έως 10ο στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές). 

Παγετός θα σημειωθεί την νύχτα της Δευτέρας και νωρίς το πρωί της Τρίτης όχι μόνο στα πεδινά κεντρικά και νότια ηπειρωτικά αλλά ακόμα και στα νησιά του κεντρικού και Β.Αιγαίου, καθώς και στις βορειότερες περιοχές του Ιονίου.

Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα εκδηλωθούν στις νοτιότερες βασικά ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Στερεά (εκτός της δυτικής), η Εύβοια, το Πήλιο (πρόσκαιρα και στην πόλη του Βόλου) και η βορειοανατολική Πελοπόννησος (Κόρινθος, Αργολίδα). αλλά ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές όπως οι Σποράδες, η Λήμνος, πρόσκαιρα ακόμη και τα βορειότερα τμήματα των Κυκλάδων. Από πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα επηρεασθούν αύριο και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές όπως τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής (κατά τόπους ισχυρές) και η Δ.Μακεδονία (πιο τοπικά και ασθενή). Χιονόνερο ή υγρή χιονόπτωση θα σημειωθεί στα νοτιότερα παράκτια τμήματα της Αττικής και της Α.Πελοποννήσου καθώς και των Κυκλάδων. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα περιορισθούν στα ημιορεινά και πρόσκαιρα την Τρίτη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις, θα πνέουν με βασική ένταση τα 5-7, στα ανατολικά τα 6-8 και τοπικά στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση την Τρίτη.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργίαδης