Η Σταύρωση του Ιησού: Ιστορικά-επιστημονικά ευρήματα για τα «ασυνήθιστα» φυσικά φαινόμενα που την συνόδευσαν.

2019-04-26

«Ην δε ωσεί ώρα έκτη και σκότος εγένετο εφ'όλην την γην έως ώρας ενάτης, και εσκοτίσθη ο ήλιος και εσχίσθη το καταπέτασμα του ναού μέσον», (Ευαγγέλιο Λουκά κγ' 32-49).

«Και ιδού το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη, και αι πέτραι εσχίσθησαν...», (Ευαγγέλιο Ματθαίου, κζ' 33-54).


Από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι συνθήκες της σταύρωσης του Ιησού καθώς και τα γεγονότα τα οποία την συνόδευσαν και την ακολούθησαν, έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή και για πολλούς σήμερα «αμφιλεγόμενα» αντικείμενα μελέτης από ειδικούς, όπως σύγχρονοι επιστήμονες και μεγάλοι ιστορικοί της εποχής εκείνης και όχι μόνο. Τα ασυνήθιστα, και για τους Χριστιανούς υπερφυσικά φυσικά φαινόμενα, που ακολούθησαν τον θάνατο του Ιησού σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, όπως ο μεγάλος σεισμός που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του οικοδομήματος του ιερού ναού της Ιερουσαλήμ αλλά και το σκοτάδι που σκέπασε όλη την Γη, έχουν κατά καιρούς επιχειρηθεί να μελετηθούν και να εξεταστούν από διάφορους επιστήμονες και ιστορικούς, σύγχρονους και μη. Ποιό είναι ωστόσο το αποτέλεσμα; Υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα και αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα τους;

Η απάντηση είναι θετική. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το International Geology Review, εξέτασε τη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία απέχει περίπου 20 χλμ από την πόλης της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, στο κεφάλαιο 27, καθώς ο Ιησούς ξεψυχούσε επάνω στον σταυρό, ένας δυνατός σεισμός έπληξε την περιοχή, κάνοντας τάφους να σπάσουν και τον ουρανό να σκοτεινιάσει. Θέλοντας να βρουν την ακριβή ημερομηνία θανάτου του Ιησού, οι ερευνητές εξέτασαν αναφορές από κείμενα, καθώς και γεωλογικά και αστρονομικά αρχεία.

Ο γεωλόγος Τζέφερσον Ουίλιαμς από το Supersonic Geophysical μαζί με συναδέλφους του από το γερμανικό Research Center for Geosciences, μελέτησαν δείγματα του εδάφους από την παραλία Ein Gedi Spa, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα. Ερευνώντας τα βαθύτερα στρώματα του εδάφους, διαπίστωσαν, ότι είχαν συμβεί δύο σεισμοί, εκ των οποίων ο ένας είναι γνωστό ότι σημειώθηκε το 31 π.Χ., ενώ ο δεύτερος χρονολογείται μεταξύ του 26 μ.Χ. και 36 μ.Χ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ουίλιαμς στο Discovery, ο τελευταίος σεισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου που αναφέρει και το Κατά Ματθαίον. Από άλλα επιστημονικά ευρήματα το μέγεθος του σεισμού που έπληξε την ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται περί τα 8,2 της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που δικαιολογεί και τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στον Ναό της Ιερουσαλήμ και τα μνημεία της πόλης σύμφωνα με τα Ευαγγέλια.

Όσον αφορά το σκοτάδι που σκέπασε ολόκληρη την Γη για τρεις ολόκληρες ώρες σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρει στα κείμενά του ο Θάλλος, ένας ιστορικός που έγραψε την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου περίπου το 52 μ.Χ και ο οποίος αποδίδει το γεγονός αυτό σε μία έκλειψη ηλίου. Η μαρτυρία του Θαλλού μας γίνεται γνωστή μέσω ενός άλλου ιστορικού, του Ιουλίου του Αφρικανού που έζησε τον 3αι μ.Χ και ο οποίος όμως ισχυρίζεται ότι το σκοτάδι που αποδίδει ο Θάλλος σε μία έκλειψη ηλίου είναι ένας παράλογος ισχυρισμός, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν και επιστήμονες, καθώς η ημερομηνία της Σταύρωσης (πιθανότερη ημέρα η Παρασκευή 3 Απριλίου 33 μ.Χ) δεν θα μπορούσε αστρονομικά να συμπίπτει με κάποια έκλειψη  και επιπρόσθετα οι εκλείψεις διαρκούν περίπου 7 λεπτά, ενώ στα Ευαγγέλια υποστηρίζεται ότι το σκότος σκέπασε την γη για τρεις ολόκληρες ώρες (!). Συνεπώς κάποια άλλη αιτία εκτός της έκλειψης θα πρέπει να ευθύνεται για το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο.

Κλείνοντας το άρθρο, οι παλαιότερες και σύγχρονες επιστημονικές μελέτες και ιστορικές αναφορές δεν εναντιώνονται ούτε αναιρούν τα όσα γράφονται στα Ευαγγέλια (αντίθετα φαίνεται να τα επιβεβαιώνουν), ωστόσο υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες και οι αιτίες των παραπάνω γεγονότων, που δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως. Συνεπώς περιμένουμε και ελπίζουμε πως στο μέλλον θα μπορέσουν να δοθούν πιο ακριβείς απαντήσεις για τα γεγονότα που ακολούθησαν το κομβικό γεγονός της σταύρωσης του Ιησού.


Επιμέλεια άρθρου: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης