Ισχυρή κακοκαιρία στην δυτική,κεντρική και Ν.Ελλάδα!

2019-02-04

Σοβαρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και Ν.Ελλάδας το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη (5-6/2/2019).

Αιτία, ένα καλά οργανωμένο καθ'ύψος βαρομετρικό χαμηλό (στην επιφάνεια, την μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα) που θα μας έλθει από τα νότια-νοτιοδυτικά και θα προκαλέσει έντονα, δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κυρίως στο Ν.Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και δευτερευόντως την Εύβοια, την Θεσσαλία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη (5/2) περιμένουμε βαθμιαία μεταβολή του καιρού μεταξύ προμεσημβρινών- πρώτων απογευματινών ωρών στο Ν.Ιόνιο, την Δ-ΝΔ Πελοπόννησο και την Δ.Κρήτη με ισχυρές βροχές, πολύ ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και πιθανόν χαλαζοπτώσεις. Μεταξύ απογευματινών και πρώτων βραδινών ωρών τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας (με έμφαση τις ανατολικές περιοχές) καθώς και στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή καθώς σε αρκετές περιοχές θα πέσει μεγάλος όγκος νερού, μέσα σε λίγες ώρες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα (ιδιαίτερα ευαίσθητη στα έντονα καιρικά φαινόμενα φαίνεται να είναι αύριο και η Αττική). Οι άνεμοι Α-ΝΑ στα ανατολικά και νότια, Α-ΒΑ στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, θα πνέουν με εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6-7 μποφόρ και τοπικά θα αγγίζουν ακόμη και τα 8-9 ή και 10 μποφόρ. 

Την Τετάρτη (6/2) επιδείνωση του καιρού αναμένεται και στις υπόλοιπες δυτικές (Β.Ιόνιο,Ήπειρος), κεντρικές (Θεσσαλία) και βόρειες περιοχές (Μακεδονία, Θράκη) καθώς και τα νησιά του Α.Αιγαίου. Μέσα στην ημέρα ωστόσο ο καιρός στις νοτιότερες περιοχές θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένιση και μόνο τοπικά θα αγγίζουν πλέον τα 7-8 μποφόρ και κυρίως στα πελάγη.

Από πλευράς θερμοκρασίας, αυτή θα σημειώσει αισθητή πτώση αρχής γενομένης από τα νοτιοδυτικά (?), πράγμα αρκετά σπάνιο για την χώρα μας, με τις χιονοπτώσεις να σημειώνονται αρχικά σε περιοχές άνω των 1500-1700 μέτρων αλλά βαθμιαία αυτές θα κατέλθουν έως και τα 1300 και στην Πελοπόννησο πιθανώς ακόμη και στα 1100 μέτρα πρόσκαιρα. Την Τετάρτη στην κεντρική και Β.Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν έως τα 1000-1100 μέτρα και πρόσκαιρα στην βορειοδυτική Ελλάδα μέχρι και τα 700-800 μέτρα.

Από το απόγευμα/βράδυ της Τετάρτης τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένιση και στην υπόλοιπη χώρα.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης