Καιρική αυλαία καλοκαιριού: Οριστικά βήματα προς το Φθινόπωρο.

2020-09-23

Οριστικά και αμετάκλητα φαίνεται πως μας αποχαιρετά το φετινό καλοκαίρι, με τις καιρικές συνθήκες να εναρμονίζονται πλέον με τις ημερολογιακές ενδείξεις και το Φθινόπωρο να κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του στην γηραιά ήπειρο και δειλά και στην χώρα μας. 

Η πορεία του καιρού τις επόμενες ημέρες:

Με σχετικά ομαλές συνθήκες αναμένεται να κυλήσει η Πέμπτη και η Παρασκευή, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου αναμένονται και κάποιες βροχές ή καταιγίδες, σποραδικού χαρακτήρα, ως επί τω πλείστο στην δυτική Ελλάδα. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η εισροή θαλάσσιων αρκτικών αερίων μαζών από την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού στην κεντρική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, θα επιφέρει σοβαρή αλλαγή σε μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου και συντελώντας στην οριστική έλευση του φθινοπώρου. Οι ψυχρότερες αυτές αέριες μάζες κατά την πορεία τους νοτιότερα και αφού έρθουν σε επαφή με τις θερμές θάλασσες της κεντρικής Μεσογείου (γύρω από την Ιταλία), θα δημιουργήσουν ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την χώρα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας. Οι περιοχές που φαίνεται να επηρεάζονται κατά κόρον από το εν λόγω σύστημα, είναι οι δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, με έμφαση στο Β.Ιόνιο, την Ήπειρο, την Δ.Στερεά και περιοχές της δυτικής και Κ.Μακεδονίας αλλά και της δυτικής Θεσσαλίας. Αν και τα μεγαλύτερα ύψη υετού αναμένονται στην βορειοδυτική Ελλάδα, είναι πιθανό μεγάλα ύψη υετού να σημειωθούν σε πληγείσες περιοχές όπως η Λευκάδα, η Δ.Στερεά και περιοχές της Δ.Θεσσαλίας (τα δυτικότερα τμήματα των νομών Τρικάλων/Καρδίτσας). 

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά μέσα στο Σαββατοκύριακο στην δυτική και βόρεια κυρίως χώρα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν και οι πρώτες χιονοπτώσεις στις υψηλές κορυφές της Πίνδου και του Ολύμπου. 

Από πλευράς ανέμων, φαίνεται να μας επισκέπτονται οι γνωστοί αυτήν την περίοδο, νότιοι/νοτιοδυτικοί άνεμοι (Γαρμπήδες) οι οποίοι σηματοδοτούν και την έλευση των φθινοπωρινών συστημάτων από τα δυτικά και που θα ενισχυθούν στα πελάγη οπωσδήποτε στα 7-8 μποφόρ.

Αν και μέσα στην Κυριακή και στις αρχές της εβδομάδας είναι πολύ πιθανά μεσοδιαστήματα με βελτιωμένο καιρό στην ανατολική και νότια χώρα, ο καιρός θα διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του αρκετά άστατος, με τις δυτικές περιοχές της χώρας να δέχονται τα πιο αξιόλογα φαινόμενα.

Ακολουθούν οι ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες των επόμενων ημερών:

  • Παρασκευή: 28-29 (έως 31-32 σε ηπειρωτικές περιοχές).
  • Σάββατο: Δ-ΒΔ Ελλάδα (18), υπόλοιπα ηπειρωτικά (25-26), Ν.Ελλάδα (29-30).
  • Κυριακή: Δ.Ελλάδα (20), υπόλοιπη χώρα (23-24).
  • Δευτέρα: Δ.Ελλάδα (20-21), υπόλοιπη χώρα (25).

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης