Κακοκαιρία «Ιανός»: Αναλυτική πρόγνωση Σαββάτου (19/9/20).

2020-09-18

Εξασθενεί κινούμενος νότια προς την νοτιοδυτική Πελοπόννησο το βαρομετρικό χαμηλό με τα τροπικά χαρακτηριστικά «Ιανός». Ακολουθεί η πορεία του καιρού το επόμενο 24ωρο:


Πέμπτη βράδυ - πρωινές ώρες Παρασκευής: 

Στο κεντρικό και Ν.Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την δυτική και νότια Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Μαγνησία, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι: το Ν.Ιόνιο, η δυτική, κεντρική και Β.Πελοπόννησος και η κεντρική και Β.Στερεά. Στην υπόλοιπη χώρα, τοπικές νεφώσεις με βροχές ασθενούς/μέτριας έντασης στα κεντρικά και βόρεια-βορειοδυτικά (υπόλοιπη Θεσσαλία, Ήπειρος, Β.Ιόνιο, Δ.Μακεδονία) και πιθανόν την νότια Χαλκιδική και το Α.Αιγαίο.

Παρασκευή πρωί - μεσημβρινές ώρες:

Στο κεντρικό και Ν.Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την δυτική και νότια Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Μαγνησία, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι: η δυτική-νοτιοδυτική Πελοπόννησος (συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού ορεινού τμήματος) και η κεντρική Στερεά. Παράλληλα τα φαινόμενα θα ενισχυθούν στην Α.Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Ν.Εύβοια και την βορειο-ανατολική Πελοπόννησο. Στην υπόλοιπη χώρα, τοπικές νεφώσεις με βροχές ασθενούς/μέτριας έντασης στην Θεσσαλία, την Ήπειρο, το κεντρικό Ιόνιο και την Δ.Στερεά, φαινόμενα τα οποία βαθμιαία θα σταματήσουν. 

Μεσημβρινές - απογευματινές ώρες: 

Στο Ν.Ιόνιο, την Πελοπόννησο (με εξαίρεση τα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα), την Α.Στερεά και τις Κυκλάδες, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι: η Α.Στερεά και η ανατολική/βορειο-ανατολική και νοτιοδυτική Πελοπόννησος. Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός, με νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και δυτικά, όπου αναμένονται τοπικές βροχές ασθενούς χαρακτήρα οι οποίες βαθμιαία θα σταματήσουν.

Απογευματινές - βραδινές ώρες: 

Στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την δυτική Κρήτη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι η ανατολική και νότια Πελοπόννησος. Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός με τοπικές βροχές στην Α.Στερεά και την Β.Πελοπόννησο, φαινόμενα που εκεί βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΒΑ γενικά διευθύνσεις στα δυτικά 5-7 (αρχικά στο νότιο Ιόνιο έως και 9-10 μποφόρ) και στα ανατολικά 4-6 και στο Β.Αιγαίο 6-8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα και την νύχτα, στην θάλασσα των Κυθήρων και την νοτιο-ανατολική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι εντάσεως 7-9 (τοπικά και 10) μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στην κεντρική και την νότια Ελλάδα. 


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης