Κακοκαιρία "Μήδεια": Δεύτερη Φάση Ανατολικών Προσηνέμων (15-17/2/2021).

2021-02-15

Με τις χαμηλές πιέσεις να επεκτεινονται προς το Αιγαίο και την νότιο/ανατολική Μεσόγειο (βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της Κύπρου), η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας Μήδειας θα απασχολήσει αμιγώς τις ανατολικές και νότιες στο βόρειο ρεύμα, προσηνεμες περιοχές. 

Δεδομένων των παραπάνω και τις επόμενες ώρες, μέχρι και το ξημέρωμα της Τετάρτης, από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα, θα επικρατούν κατά περιόδους χιονοπτώσεις, που έως το ύψος της Αττικής θα επηρεάζουν και πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις αυτές θα είναι κατά περιόδους έντονες (με υφέσεις και εξάρσεις) και θα οφείλονται κυρίως στην ενεργοποίηση του μηχανισμού του "Aegean Lake effect".

Οι περιοχές που θα επηρεάζονται από κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης είναι: το Πήλιο, η Εύβοια, η Αττική, τα νοτιο/ανατολικοτερα τμήματα της Βοιωτίας, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Από κατά περιόδους πιο ασθενή και τοπικά φαινόμενα θα επηρεάζονται πιθανώς και τα Α/ΒΑ τμήματα της Πελοποννήσου, με χιονοπτώσεις ακόμα και πάνω από τα 100μ. 

Στην πόλη του Βόλου φαίνεται πως θα έχουμε μία μικρή νέα έξαρση μεταξύ επόμενων απογευματινών και πρώτων πρωινών ωρών (Τρίτης). Επίσης πιθανότητα για κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις με θετικές θερμοκρασίες έχει και η Χαλκίδα.

Αττική:

Όσον αφορά την Αττική, το λεκανοπέδιο θα επηρεάζεται από κατά περιόδους χιονοπτώσεις, με υφέσεις και εξάρσεις (και ενδιάμεσα ανοίγματα) έως και τα πεδινά και τις χιονοστρώσεις να εντοπίζονται κυρίως σε υψόμετρα άνω των 150-200μ. Από χιονοπτώσεις φαίνεται να επηρεάζεται και το κέντρο της Αθήνας που ίσως να έχουν πρόσκαιρα και αξιόλογο χαρακτήρα, με πιθανότητα για χιονοστρωση στις εύκολες επιφάνειες τις ψυχρές ώρες της ημέρας (βραδινές - πρωινές ώρες Τρίτης, ξημέρωμα Τετάρτης). Αξιόλογες χιονοστρωσεις θα δεχθούν τα βόρεια προάστια (έως και 10-15cm) και έως και 20cm ή και λίγο παραπάνω στα υπέρ βόρεια προάστια. Ιδιαίτερα ευνοημένες θα παραμείνουν τα δυτικά προάστια της Αττικής ακόμα και μέχρι τα παράκτια, όπου οι χιονοπτώσεις και οι χιονοστρωσεις θα είναι κατά περιόδους αξιόλογες, με έντονες εξάρσεις. Στα ανατολικά και νότια παράκτια φαίνεται να επικρατεί η βροχή και το χιονόνερο. Οι άνεμοι αύριο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις, ισχυροί και τοπικά και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις (7-8 μποφόρ). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στον αστικό ιστό από 01 έως 04 βαθμούς κελσίου (έως 05 στα νοτιότερα, κυρίως παράκτια). Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν από το ερχόμενο απόγευμα/βράδυ έως και τα 300-400μ πιθανώς και θα είναι αρκετά αξιόλογες και οι χιονοστρωσεις στα ημιορεινά. Στις Κυκλάδες η χιονόπτωση θα περιοριστεί πάνω από τα 400μ. 

Δείξτε προσοχή στην Εύβοια, το Πήλιο και ορεινή/ημιορεινή ζώνη βόρεια της Αττικής, καθώς τα ύψη του χιονιού τοπικά θα είναι πολύ μεγάλα.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης