Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πρόγνωση καιρού Ελλάδος (13-14/2/2021).

2021-02-12

Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός κατά την διάρκεια του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή (14/2), σε όλη την χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νοτιότερα, δυτικότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα και τις τοπικά πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια, έως και τα πεδινά/παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη την χώρα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, που στα βόρεια θα είναι και ολικός. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Η ημέρα του Σαββάτου θα ξεκινήσει με κάποιες βροχές στην δυτική Ελλάδα και τα δυτικά τμήματα του Αιγαίου, την Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια, που γρήγορα θα επεκταθούν κατά μήκος της ανατολικής παράκτιας ηπειρωτικής χώρας. Βαθμιαία και προς το μεσημέρι οι βροχές θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας (Θεσσαλία, Στερεά), ενώ από τα δυτικά τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν, όπου και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης σποραδικών καταιγίδων στο Ιόνιο και τα δυτικά κυρίως τμήματα της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ στην βόρεια Ελλάδα, ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από την αρχή της ημέρας στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, ακόμα και στα πεδινά. Στην δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ σταδιακά πιο αξιόλογες θα γίνονται και στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία. Από το απόγευμα και κυρίως από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, οι βροχές από τα δυτικά θα αρχίσουν να αποκτούν ολοένα και πιο έντονο χαρακτήρα, επηρεάζοντας σταδιακά πιο αξιόλογα και την Πελοπόννησο, ενώ στην βόρεια Ελλάδα μέχρι και την ανατολική Μακεδονία, οι χιονοπτώσεις θα τείνουν να γίνονται όλο και πιο αξιόλογες. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται από το απόγευμα αρχικά στα ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, αλλά από το βράδυ και κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να επηρεάζουν ακόμα και τα πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας, της κεντρικής και βόρειας Στερεάς αλλά και περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο. Παράλληλα στην βόρεια Ελλάδα και την κυρίως την δυτική και κεντρική Μακεδονία, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, επηρεάζοντας από τις πρωινές ώρες και την Θράκη μέχρι και τα παράκτια.

Η Κυριακή φαίνεται να κυλά μέχρι και αργά το μεσημέρι με κατά περιόδους και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, μέχρι και τα παράκτια (Μαγνησία, Χαλκιδική), ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλώνονται βροχές και στα νησιωτικά τμήματα και κυρίως το Ιόνιο και το Α. Αιγαίο πιθανόν και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από το βράδυ και σε σχεδόν ημιορεινά τμήματα. Στην Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις (κυρίως ασθενούς/μέτριου χαρακτήρα)από το απόγευμα θα αρχίσουν να επηρεάζουν και ημιορεινές περιοχές, ενώ στα ανατολικά και τα βόρεια και περιοχές όπως η Κόρινθος και το Άργος, οι χιονοπτώσεις είναι πολύ πιθανόν να κατέβουν ακόμα και στα 100-200μ. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα αρχίσουν στα δυτικά και τα βόρεια να εξασθενούν και βαθμιαία τις νυχτερινές ώρες θα περιοριστούν στην ανατολική και την νότια Ελλάδα.

Όσον αφορά τις χιονοστρώσεις, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή οι κάτοικοι κυρίως της δυτικής και κεντρικής Θεσσαλίας αλλά και της δυτικής Μακεδονίας (ιδίως τα Γρεβενά και η Κοζάνη) καθώς η χιονόστρωση σε αυτές τις περιοχές θα ξεπεράσει πολύ πιθανώς το μισό μέτρο. Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη χιονιού θα σημειωθούν και σε περιοχές της Πέλλας (πιθανώς και στην Έδεσσα), της Ημαθίας (όπως η Νάουσα, ίσως και η Βέροια) αλλά και της Πιερίας (Κατερίνη). Τα Ιωάννινα φαίνεται να δέχονται έως και 10 εκατοστά χιονιού, ενώ σε Λαμία και Θήβα το χιόνι ίσως ξεπεράσει και τα 20 εκατοστά. Στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, το μέσο ύψος χιονόστρωσης φαίνεται να είναι τα 5-15 εκατοστά. Καλές προοπτικές έχει και η πόλη του Βόλου (>10 εκατοστά). Αρκετά αξιόλογα αναμένεται να είναι τα ύψη χιονιού και στην ορεινή/ημιορεινή Εύβοια, ενώ θα χιονίσει σταδιακά την Κυριακή ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια τμήματα του νησιού.

Οι άνεμοι θα πνέουν το Σάββατο στα δυτικά από νότιες γενικά διευθύνσεις 4-6 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά έως 7-8 μποφόρ και στα ανατολικά από Α/ΒΑ γενικά διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο βόρειοι Αιγαίο 5-6 και κατά περιόδους 7-8 μποφόρ. Την Κυριακή οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν βαθμιαία παντού σε βοριάδες, με ένταση έως 5-6 μποφόρ και στα πελάγη έως 7-8 μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο και το Αιγαίο πρόσκαιρα και τοπικά θα αγγίξουν και τα 9-10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την χώρα, με εξαίρεση την Πελοπόννησο και το νότιο Αιγαίο, όπου η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τοπικά τους 14-16 βαθμούς κελσίου. Παγετός αναμένεται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ στα βόρεια την Κυριακή ο παγετός θα είναι ολικός (στην δυτική Μακεδονία και το Σάββατο).


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης.