Κακοκαιρία «Νεφέλη»: Φθινοπωρινή Μεταβολή του Καιρού μέσα στο Καλοκαίρι

2018-06-24

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Δευτέρα 25/6, καθώς ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας στην επιφάνεια, θα κινηθεί από την περιοχή της Κ.Μεσογείου και της Ιταλίας προς την περιοχή μας, προκαλώντας κακοκαιρία φθινοπωρινού τύπου σχεδόν σε όλη την χώρα.

Η κακοκαιρία «Νεφέλη», όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πρόκειται να επηρεάσει αρχικά αύριο πρώτα το Ιόνιο και την δυτική ηπειρωτική χώρα και γρήγορα τα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και Β-ΒΔ ηπειρωτικά τμήματα (εξαίρεση θα αποτελέσει η Α.Μακεδονία και η Θράκη) με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις που τοπικά θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Η Νεφέλη, όπως φαίνεται από τον χάρτη 500hPa του ECMWF

Προς την Τρίτη και κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας, η Νεφέλη θα επηρεάσει πλέον το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, το Ιόνιο, καθώς και το δυτικό,κεντρικό και Β.Αιγαίο και πιο τοπικά την Κρήτη (εξαίρεση θα παρουσιάσει το Α-ΝΑ Αιγαίο). 

Προσοχή: Κατά την διάρκεια της Τρίτης και προς το ξημέρωμα της Τετάρτης αναμένονται πολύ έντονα έως βίαια καιρικά φαινόμενα στην Α.Θεσσαλία (και ιδιαίτερα στην Μαγνησία και τα παράλια του νομού Λαρίσης), τις Σποράδες, την ΒΑ Εύβοια και πιθανώς την Φθιώτιδα, την Χαλκιδική και την νότια Κ.Μακεδονία (Πιερία, Θεσσαλονίκη).

Την Τετάρτη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να απασχολούν το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και Β.Αιγαίο με έμφαση τα ανατολικότερα τμήματα. Από την Πέμπτη αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Μάλιστα η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τόσο αισθητή, που οι θερμοκρασίες θα παραπέμπουν σε μέσα Οκτώβρη, ενώ αναμένονται ακόμη και ισχυρές χιονοπτώσεις στις υψηλές κορυφές του Ολύμπου.


Πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα μεταφερθούν προς τα μέσα και ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας (χάρτης GFS)

Χάρτης απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)