Καλοκαιρινά ραντεβού: Ανάλυση καιρικών συνθηκών 16-25/7/2018

2018-07-15

Μπορεί το καλοκαίρι φέτος να άργησε λίγο να «προσαρμοσθεί», παρόλα αυτά το ελληνικό καλοκαίρι δεν ξεχνά ποτέ το ραντεβού του και ας αργεί κάποιες φορές λίγο παραπάνω.

Η εξέλιξη του καιρού την νέα εβδομάδα:

Η εβδομάδα ξεκινά με τις υψηλές πιέσεις της Κ.Μεσογείου να συνεχίζουν να καλύπτουν την περιοχή μας, ενώ ο ασθενής συνδυασμός των προηγούμενων με τις χαμηλές πιέσεις της Α.Μεσογείου δεν θα επιτρέψουν στο κλασικό μας μελτέμι να ξεπεράσει στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε ελαφρώς ανεβασμένα επίπεδα, έως τους 35-37ο (38ο) στα ηπειρωτικά.

Μικρό αλλαγή του καιρού θα έχουμε τις απογευματινές - βραδινές ώρες της Τρίτης στην Β-ΒΑ Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη), όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα ωστόσο τοπικού και πρόσκαιρου χαρακτήρα. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, θα βρεθεί σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας στους 37-38 και τοπικά στους 39ο κελσίου, ενώ 40άρι ενδέχεται να δούμε στο Άργος και την Σπάρτη. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η ενίσχυση των Β-ΒΔ ανέμων σε όλη την χώρα (4-6, πρόσκαιρα σε Ιόνιο και ΒΔ Αιγαίο έως 7 μποφόρ) και η πτώση της θερμοκρασίας κατά 5-6ο βαθμούς (33-35ο στα ηπειρωτικά). Η αστάθεια θα συνεχισθεί στην Β-ΒΑ Ελλάδα κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα ορεινά του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.  

Οι θερμές αέριες μάζες απομακρύνονται από την περιοχή μας


Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο (20-22/7) αναμένεται εξασθένηση των ανέμων, παύση των βροχών και σταδιακή αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας (και πάλι έως τους 37-38ο σε ηπειρωτικές περιοχές).

Προοπτική 23-25/7:

Η εβδομάδα ξεκινά με πολύ θερμές αέριες μάζες να επηρεάζουν την περιοχή μας. Αιτία, μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ΒΔ Ευρώπη, η οποία κινούμενη νοτιότερα θα αναγκάσει πολύ θερμές αέριες μάζες από την Β.Αφρική, να βρουν διέξοδο προς την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και Α.Μεσογείου. Μάλιστα η θερμοκρασία τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας πολύ πιθανόν να βρεθεί σε επίπεδα καύσωνα, φθάνοντας σε ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας τους 39-40ο και πιθανώς πολύ τοπικά τους 41ο κελσίου. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν αναμένεται κάποιο γενικευμένο και αξιόλογο κύμα καύσωνα στην χώρα παρά πρόσκαιρα αρκετά ανεβασμένες θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Από τις 25/7 και μετέπειτα, τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία, θέλουν αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή από την ΒΔ Ευρώπη να κινείται ανατολικά προς την περιοχή μας και να καθιστά άστατο τον καιρό της χώρας μας (κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές) με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η Β.Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή αισθητή πτώση (5-8ο κελσίου).

Ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη, θα έχουμε με τα πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία την εβδομάδα που μας έρχεται. Μέχρι τότε, καλές βουτιές!


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)