Κύμα Ψύχους με πολικές θερμοκρασίες θα σαρώσει την Βόρεια Ελλάδα (15-19/1/2021).

2021-01-14

Ο Χειμώνας παρά την μεγάλη καθυστέρησή του, φαίνεται πως ήρθε και μάλιστα αποφασισμένος να δείξει τα δόντια του, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και για περίπου μία εβδομάδα. Το ψύχος που θα επικρατήσει σε αρκετές, όχι μόνο ορεινές/ημιορεινές περιοχές, θα είναι δριμύ, ενώ χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν ακόμα και πεδινές/παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας το Σαββατοκύριακο.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν από το βράδυ της Παρασκευής και κυρίως από το Σαββατοκύριακο και μετέπειτα στην βόρεια Ελλάδα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίες (δηλαδή το μεσημέρι) φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν γύρω από το 0 (το πολύ έως 03-04 βαθμούς), ενώ από τις απογευματινές και κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ημερών, για όλες τις επόμενες ημέρες, φαίνεται να επικρατεί παγετός, σε πολλές περιοχές ισχυρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολύ χαμηλές ελάχιστες αρνητικές θερμοκρασίες δεν θα επικρατήσουν μόνο στα ορεινά και τα ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. 

Με τα τωρινά διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένονται θερμοκρασίες έως -5 με -9 βαθμούς ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο ή και πεδινά τμήματα (πόλεις), ενώ στα πιο ημιορεινά τμήματα φαίνεται να επικρατούν διψήφιες αρνητικές τιμές (έως και αρκετά κάτω από τους -10 βαθμούς) σε περιοχές όπως για παράδειγμα η ορεινή/ημιορεινή δυτική και κεντρική Μακεδονία αλλά και η ορεινή Ήπειρος. Στις περιοχές αυτές θα επικρατήσει μάλιστα και ολικός παγετός, ο οποίος ενδέχεται να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες (θερμοκρασία υπό το 0 για πολλά 24ωρα). Από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επηρεασθεί και η ορεινή/ημιορεινή Θεσσαλία αλλά και η κεντρική και βόρεια ορεινή Στερεά.

Καλό θα είναι όσοι διαθέτετε καλλιέργειες, ζώα ή εξοπλισμό που είναι ευαίσθητα στο κρύο, να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα προφύλαξης, καθώς το ψύχος υπό περιπτώσεις θα είναι δριμύ. Επίσης ελέγξτε και προφυλάξτε θερμομονωτικές εγκαταστάσεις (λέβητες), αφήστε τις βρύσες να διατηρήσουν μία χαμηλή ροή νερού και προετοιμάστε τα οχήματά σας για τον παγετό.


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης