Με αργό ρυθμό η μετάβαση προς το Φθινόπωρο.  Πως φαίνεται να κυλά ο Σεπτέμβρης

2018-09-08

Το Φθινόπωρο μπορεί ακόμη να αργεί να έρθει ωστόσο κοντός ψαλμός αληλούγια όπως λέει σοφά ο λαός μας, καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς το φινάλε του όσο και αν αντιστέκεται.

Ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα (10-16/9): Άστατος θα καταστεί ο καιρός από την ερχόμενη Τρίτη σε ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής και της νότιας Ελλάδας. Αιτία, μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την Μαύρη Θάλασσα προς την περιοχή μας, μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες, κυρίως προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.


Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, πιθανόν τοπικά έντονων, στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές (Θράκη, Α.Θεσσαλία - Σποράδες, Α.Στερεά - Εύβοια, Α.Πελοπόννησος, Κυκλάδες και Β.Κρήτη) το τετραήμερο Τρίτη - Παρασκευή (11-14/9). Παράλληλα αναμένεται ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο στα 6-7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας στην Α.Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα, η μεταβολή αυτή του καιρού δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή, σχεδόν καθόλου στην Δ.Ελλάδα όπου μάλιστα οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχισθούν (>30οC). 

Πάντως από την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού και επιστροφή σε θερινές συνθήκες για τουλάχιστον 3-4 ημέρες (14-17/9). Από εκεί και ύστερα, λόγω της αδυναμίας των προγνωστικών μοντέλων να ανιχνεύσουν με σχετική ασφάλεια τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά τον καιρό που θα επικρατήσει στην περιοχή μας. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ο καιρός να παραμείνει άνομβρος και θερμός για την εποχή, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές μέχρι και τις 23-25/9.

Ωστόσο βαδίζοντας προς το τέλος του μήνα, είναι πιθανόν να αρχίσουν να συσσωρεύονται αρκετά ψυχρές αέριες μάζες στα βορειότερα τμήματα της ηπείρου και κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα, ήδη από τις αρχές του τρίτου δεκαημέρου. Σε μία τέτοια περίπτωση και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, είναι δυνατόν αυτές οι ψυχρές μάζες να κατηφορίσουν νοτιότερα (αρκετά πιθανόν προς τα Βαλκάνια) και προς την χώρα μας, δημιουργώντας ίσως τις πρώτες φθινοπωρινές διαταραχές στην περιοχή της κεντρικής και Α.Μεσογείου (οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που περιγράφονται απεικονίζονται στον παρακάτω χάρτη).

Νεότερα στοιχεία θα δημοσιευθούν με νέα μας ανάρτηση στην σελίδα.


Πρόγνωση - Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης