Με κακοκαιρία η αλλαγή του Χρόνου: Πρόγνωση καιρού (31-1/2018-1/1/2019).

2018-12-30

Σοβαρή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός αύριο Παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12) με αρκετές περιοχές της χώρας μας να δέχονται το νέο έτος υπό συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.

Ατμοσφαιρική διαταραχή στην Κ.Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες ανατολικότερα δημιουργώντας βαρομετρικό χαμηλό, με ελάχιστη πίεση στο κέντρο περί τα 1008hPa συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας στην επιφάνεια, προκαλώντας έντονη κακοκαιρία στο κεντρικό και Ν.Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια, την Ν.Θεσσαλία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Πιο αναλυτικά: Αύριο Δευτέρα περιμένουμε νεφώσεις με βροχές αρχικά στο κεντρικό και Ν.Ιόνιο και την Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές θα σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες στην Εύβοια, τις Σποράδες και το ΒΑ Αιγαίο. Στην Β-ΒΑ Ελλάδα η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια αλλά γρήγορα προς το μεσημέρι ο καιρός θα κλείσει. Βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στο κεντρικό και Ν.Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δ.Κρήτη, με ισχυρές βροχές και στα παράκτια καταιγίδες που πιθανόν να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας, ενώ περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα και κυρίως τις νυχτερινές ώρες στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και βαθμιαία στα νησιά του Ν-ΝΑ Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά τμήματα, καθώς και πάνω από τα 300-500μ σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Β.Στερεάς. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην Β.Ήπειρο και πάνω από τα 700-800μ, ενώ πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα μετά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες στην δυτική και Κ.Μακεδονία βασικά στις νοτιότερες περιοχές (χιονοπτώσεις άνω των 400μ).

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια από Α-ΒΑ διευθύνσεις και στα κεντρικά και νότια Ν-ΝΑ 5-7 μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν και στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 και στο Β-ΒΑ Αιγαίο τα 9 και πιθανόν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην Β.Ελλάδα και άνοδο στην νότια Ελλάδα.

Πρωτοχρονιά 1/1/2019: Την Πρωτοχρονιά η ημέρα θα ξεκινήσει με κακοκαιρία στην κεντρική και ανατολική ηπειρωτική χώρα (βροχές στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά) καθώς και τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά βαθμιαία μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιορισθούν βασικά στο Ν-ΝΑ Αιγαίο. Οι θυελλώδεις Α-ΒΑ άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στο κεντρικό και Ν.Αιγαίο με βασική ένταση τα 7-8 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή (έως 9-12 στην ηπειρωτική χώρα και έως 13-15ο στα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα).


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης