Με βήμα γοργό προς το Φθινόπωρο: Τελευταίο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού.

2018-09-20

Οριστική αυλαία φαίνεται να πέφτει για το φετινό καλοκαίρι καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται βίαιη μετάβαση στο Φθινόπωρο.

Λίγες είναι οι φορές που ο καιρός αποφασίζει να μας «ξεγελάσει» με τόσο αιφνίδιο τρόπο όπως αυτός που αναμένεται προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Το Φθινόπωρο έχει ήδη ετοιμάσει τις στρατηγικές επικράτησης του στην γηραιά ήπειρο, κάτι που θα φανεί ήδη τις επόμενες ημέρες στα βορειότερα τμήματα. Στον δρόμο του θα βρεθεί και η χώρα μας, η οποία αυτήν την στιγμή έχει πιθανότητες να επηρεασθεί από σοβαρή και πιθανώς ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία σε ποσοστό 70%.

Παρόλο που τα κεντρικά τρεξίματα των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκρυπτογραφήσουν την ακριβή φύση της επικείμενης αλλαγής του καιρού, τα διαγράμματα είναι πλήρως ξεκάθαρα εδώ και αρκετές ημέρες. Αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. 

Αυτό που μένει να διασταυρωθεί είναι εάν αυτές οι αρκετά ψυχρές αέριες μάζες θα καταφέρουν να συνδυασθούν με αξιόλογες βροχές γενικευμένα στην χώρα, ώστε να μιλάμε για πρωτοβρόχια. Λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία τρεξίματα των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, τα σενάρια μεταβολής του καιρού συνοψίζονται στα εξής:

1. Κυκλογέννεση στην Κ.Μεσόγειο:  Το σενάριο αυτό, που κατά την γνώμη μου είναι και το πιθανότερο, θα ευνοήσει με βροχές το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση ίσως την Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα. Υπάρχουν δύο εκδοχές του σεναρίου αυτού:

α. Το βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματισθεί στην Κ.Μεσόγειο, να αποκοπεί από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία, προκαλώντας έντονη κακοκαιρία στις περισσότερες δυτικές-βορειοδυτικές,κεντρικές και ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του νησιών του Ιονίου και δυτικού Αιγαίου Πελάγους (ποσοστό επαλήθευσης 60%).

β. Το βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματισθεί στην Κ.Μεσόγειο, να κινηθεί σχετικά γρήγορα ανατολικά επηρεάζοντας με κακοκαιρία το σύνολο της χώρας ακολουθούμενο από ισχυρούς βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας.

2. Ψυχρό μέτωπο και καιρός βορείου ρεύματος: Το σενάριο αυτό, που λόγω εποχής παρουσιάζει μικρότερες πιθανότητες να επαληθευθεί, θα ευνοήσει με βροχές σχεδόν αποκλειστικά τις ανατολικές και νότιες περιοχές, ενώ θα προκαλέσει και σημαντική ενίσχυση των βοριάδων, ενδεχομένως σε επίπεδα θύελλας (10-12 μποφόρ). Παράλληλα αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας σε προχωρημένα φθινοπωρινά επίπεδα. Πρόσκαιρες βροχές αναμένονται και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

                                                            Σενάριο 1α

                              Σενάριο 1β

                                    Σενάριο 2


Εκτίμηση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης