Μεσοπρόθεσμη Εκτίμηση καιρού (8-14/6/2018)

2018-06-07

Το καλοκαίρι έκανε την είσοδό του με πολύ καλές και αρκετά ζεστές καιρικές συνθήκες. Κάπως έτσι φαίνεται να συνεχίζει, τουλάχιστον το επόμενο τριήμερο (8-10/6), με αρκετή ζέστη τα μεσημέρια αλλά την απογευματινή αστάθεια να επιστρέφει από το Σάββατο, αρχικά στην ΒΔ Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:

Όπως παρατηρούμε και στον χάρτη θερμοκρασίας (850hPa) του προγνωστικού μοντέλου GFS, αύριο Παρασκευή, η ζέστη κορυφώνεται, καθώς μεταφέρονται προς την περιοχή μας θερμές αέριες μάζες από την Β.Αφρική. Σε αυτό θα βοηθήσουν  τόσο οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και την Δ.Ελλάδα, όσο και η χαρακτηριστική απουσία των βορείων ανέμων στην Α.Ελλάδα και το Αιγαίο.

Με αυτές τις συνθήκες, η Παρασκευή θα είναι η μέχρις στιγμής θερμότερη ημέρα του καλοκαιριού, με την θερμοκρασία να φθάνει σε περιοχές της κεντροανατολικής ηπειρωτικής χώρας (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησος) τους 35-36ο και στην Δ.Στερεά και την Δ.Πελοπόννησο ακόμη και τους 37-38ο.

Ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να κρατά παραπάνω από μία ημέρα. Ήδη από το Σάββατο, μία ατμοσφαιρική διαταραχή συνοδευόμενη από short wave trough στην επιφάνεια (όπως φαίνεται και στον χάρτη επιφανείας του προγνωστικού μοντέλου UKMO) από την περιοχή της Κ.Μεσογείου θα κινηθεί προς την περιοχή μας καθιστώντας τον καιρό άστατο, αρχικά στην Β-ΒΔ Ελλάδα (Β.Ιόνιο, Ήπειρος, Δ.Στερεά, δυτική - Κ.Μακεδονία) κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Παράλληλα θα μεταφερθούν ψυχρότερες αέριες μάζες στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, ενισχύοντας την αστάθεια πάνω από την περιοχή μας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση πιο αισθητή στην Δ.Ελλάδα.

Την Κυριακή η αστάθεια θα ενισχυθεί και μάλιστα θα γενικευθεί λίγο περισσότερο, βασικά στην Δ.Ελλάδα, την ορεινή Θεσσαλία, και την Μακεδονία, κυρίως από το απόγευμα και μετέπειτα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση (όχι πάνω από 30-31ο).

Με το πέρας της διαταραχής αυτής, θα αποκατασταθεί και το βόρειο ρεύμα στην περιοχή μας, ιδιαίτερα ενισχυμένο μάλιστα στην Α.Ελλάδα το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη (11-12/6) φθάνοντας στο Αιγαίο την Δευτέρα τοπικά και τα 7 μποφόρ. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την μείωση της σχετικής υγρασίας και της δυσφορίας κυρίως στην Α.Ελλάδα.

Η μεσημβρινή - απογευματινή αστάθεια περιορίζεται αρκετά σε αμιγώς ηπειρωτικές περιοχές και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο (έως 31-33ο κελσίου).

Από εκεί και ύστερα (13-14/6) υπάρχει μία τάση ο καιρός να καταστεί περισσότερο άστατος στην περιοχή μας και την θερμοκρασία να σημειώνει πτωτική πορεία βαδίζοντας προς τα μέσα του μήνα και μετέπειτα. Αιτία, η προσέγγιση ατμοσφαιρικών διαταραχών από την Κ.Ευρώπη προς την περιοχή μας (χάρτης 500hPa ECMWF). Ωστόσο αυτό το σενάριο (γύρω στο 50-60% μέχρις στιγμής) θα το παρακολουθήσουμε και τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι τότε καλές βουτιές!

Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)