Μεταβολή του καιρού αύριο Τρίτη 16/7/19: Φθινόπωρο στην καρδιά του καλοκαιριού.

2019-07-15

Βαρομετρικό χαμηλό στην Κ.Μεσόγειο κινείται νοτιοανατολικά και αύριο Τρίτη καθώς και την Τετάρτη 16-17/7/19 θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ακολουθεί η αναλυτική Πρόγνωση (Τρίτη 16/7/19):

Ήδη από την αρχή της ημέρας στην Ήπειρο, την δυτική και Κ.Μακεδονία, την Θεσσαλία, το Β.Ιόνιο και την Δ.Στερεά αναμένονται κάποιες διάσπαρτες βροχές. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι οι βροχές στο Ιόνιο και την δυτική, κεντρική και βορειοδυτική Ελλάδα (έως την Κ.Μακεδονία) θα αρχίσουν να αποκτούν περισσότερο γενικευμένο και αξιόλογο χαρακτήρα. Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Δ.Μακεδονία και το Κ.Ιόνιο, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα τοπικής χαλαζόπτωσης. Στην Α.Μακεδονία και την Θράκη (πέραν των ημιορεινών-ορεινών) δεν αναμένονται βροχές παρά μόνο νεφώσεις που προς το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται από αργά το μεσημέρι και προς το απόγευμα, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ανατολική και Β.Πελοπόννησο καθώς και την κεντρική και Α.Στερεά. Προς το βράδυ τα φαινόμενα στην δυτική και την Β.Ελλάδα θα αρχίσουν να εξασθενούν, ενώ αντιθέτως περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός, κυρίως μέσα στην νύχτα σε Α.Θεσσαλία (τονίζεται η Μαγνησία), Σποράδες, Εύβοια και βορειοανατολική Στερεά. Εξαίρεση θα παρουσιάσει η Κ.Μακεδονία, όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μία έξαρση μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και μέχρι νωρίς το ξημέρωμα στην Χαλκιδική (κυρίως την παράκτια).

Οι άνεμοι θα πνέουν από γενικά Α-ΒΑ διευθύνσεις 4-6 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα ανοιχτά του Ιονίου καθώς και το κεντρικό και Β.Αιγαίο προβλέπεται σημαντική ενίσχυσή τους στα 5-7 και τοπικά πιθανώς μέχρι και 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει στην βόρεια-βορειοδυτική χώρα τους 18 με 24 βαθμούς (όχι πάνω από 15 με 17 βαθμούς στα ορεινά), τους 23-25 στα δυτικά και κεντρικά και τους 28-30 βαθμούς στα ανατολικά και τα νότια (περαιτέρω πτώση στα νότια το απόγευμα). Στο Β.Ιόνιο μέχρι 24 βαθμούς, έως 26-28 στα νότια τμήματά του και έως 29-31 στο Αιγαίο όπου η πιθανότητα βροχής μέχρι και το βράδυ είναι εξαιρετικά μικρή.

Αττική: Με λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και αργά το μεσημέρι και προς το απόγευμα στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα θα ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές και σποραδικές καταιγίδες (πιθανόν έντονες) περιμένουμε στην Αττική. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο θα γενικευθούν και από βροχές θα επηρεασθεί και η πόλη της Αθήνας. Προσοχή θα χρειασθεί να δείξουν οι κάτοικοι της δυτικής και νότιας Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Νεφελώδες σκηνικό με ασθενείς αρχικά τοπικές βροχές και μεταξύ μεσημεριού και απογεύματος μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες βροχή μέτριας έως έντονης έντασης αναμένεται στην Θεσσαλονίκη. Πιθανότητα καταιγίδας τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Βελτίωση του καιρού προς το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-5, στον Θερμαϊκό έως 6 και την νύχτα στα ανοιχτά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 24 βαθμούς. Την νύχτα αναμένονται θερμοκρασίες από 17 έως και 20 βαθμούς.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης