Μεταβολή του καιρού: Μια πρώτη ματιά στον καιρό του Σαββατοκύριακου

2018-06-14

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο και από την ΒΔ Ελλάδα, με έντονες βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Παρόλο που η Β.Ελλάδα πήρε μία γεύση σήμερα από την επερχόμενη αλλαγή του καιρού, το κύριο μέρος της μεταβολής αυτής θα εγκαινιάσει αύριο η ΒΔ Ελλάδα (έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο και την δυτική ηπειρωτική Ελλάδα) και που το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αιτία για την σημαντική αυτή για την εποχή, αλλαγή του καιρού, θα είναι ένα πεδίο χαμηλών πιέσεων, που εισερχόμενο στα θερμά νερά της Μεσογείου θα δημιουργήσει έντονες συνθήκες αστάθειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της χώρας μας. Οι διαταραχές στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες στα μέσα και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ας δούμε όμως τί αναμένεται να συμβεί:


Σάββατο: Η ημέρα θα ξεκινήσει με κατά τόπους πολύ έντονα φαινόμενα στην Κ.Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής), τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (Α.Θεσσαλία, Α.Στερεά, Εύβοια) και τις Σποράδες, όπου στις περιοχές αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στο Ιόνιο ο καιρός θα είναι κάπως βελτιωμένος ήδη από νωρίς το πρωί. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες ο καιρός θα καταστεί εξαιρετικά άστατος σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, με τοπικά έντονες καταιγίδες. Άστατος θα είναι ο καιρός ήδη από το πρωί και στα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Δωδεκανήσου, η οποία θα αρχίσει να επηρεάζεται από τοπικά κύματα καταιγίδων από το βράδυ). Μάλιστα η Κρήτη φαίνεται να δέχεται αξιόλογα ύψη υετού ύστερα από πολύ καιρό. Πάντως προς τις νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κάπως και ο καιρός θα παρουσιάσει ανοίγματα.

Κυριακή: Η ημέρα θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ βροχές θα σημειώνονται ήδη από το πρωί και στην παράκτια Κ.Μακεδονία και την Χαλκιδική. Μέσα στην ημέρα, ο καιρός θα καταστεί και πάλι πολύ άστατος στα ηπειρωτικά, με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Πάντως από τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Κάποια φαινόμενα ωστόσο θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι καθ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα ξεπεράσουν τα 5-6 μποφόρ.

Ωστόσο κατά την διάρκεια των φαινομένων δεν αποκλείεται να επικρατούν ισχυροί άνεμοι (μπουρίνια), χαλαζοπτώσεις, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης τοπικών πλημμυρών. 

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή και αποφεύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες και αυτές που σχετίζονται με την θάλασσα και ειδικά το νερό.


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης (meteostorm)