Μεταβολή του καιρού: Πρωτοβρόχια, πτώση της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι (5-6/9/2021).

2021-09-04

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και από τα δυτικά, με τοπικά ισχυρές βροχές, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα συνεχισθεί μέσα στην νέα εβδομάδα και προοδευτική σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του επόμενου 48ωρου (έως και Δευτέρα 6/9/2021):

Κυριακή (5/9/2021): Αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και την δυτική και κεντρική Μακεδονία, νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα Επτάνησα. Βαθμιαία προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην δυτική Στερεά, την δυτική Θεσσαλία και την δυτική Πελοπόννησο και τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα (ισχυρές καταιγίδες) κυρίως σε παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και την Μακεδονία μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, οπότε σταδιακά και θα εξασθενήσουν. Το απόγευμα βροχές ή τοπικές καταιγίδες θα επηρεάσουν και το υπόλοιπο κομμάτι της Θεσσαλίας αλλά και την κεντρική Στερεά. Την νύχτα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στην Χαλκιδική, την Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια, ενώ σποραδικές βροχές ή καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στα νοτιοδυτικά. Στην Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο δεν αναμένονται βροχές και θα επικρατήσει κυρίως ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά από δυτικές και νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ και από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, στο βόρειο Ιόνιο έως 5-6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα ανατολικοί/νοτιοανατολικοί άνεμοι έως 4 μποφόρ. Ισχυροί βόρειοι άνεμοι (5-7 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο και την Θράκη που βαθμιαία στο Αιγαίο θα αγγίξουν τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει έως τους 26-28 βαθμούς στο Ιόνιο και τα δυτικά, έως τους 27 βαθμούς στα βόρεια (έως 29 στην Θράκη), έως τους 28 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και έως τους 26 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 29 βαθμοί κελσίου. Στην βορειοδυτική ορεινή-ημιορεινή Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 19 βαθμούς κελσίου.

Την Δευτέρα (6/9/2021) στην δυτική Ελλάδα, την δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά), την κεντρική και βόρεια Στερεά και την Εύβοια, νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή τοπικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές/βορειοανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά 3-4 και στο Ιόνιο τοπικά 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 ή 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 17 έως 26 βαθμούς, στα βόρεια από 14 έως 26 (από 11 έως 18 στην δυτική Μακεδονία), στα κεντρικά από 18 έως 25 βαθμούς, στα νότια από 17 έως 27 βαθμούς και στο Αιγαίο από 19 έως 24 βαθμούς κελσίου (έως 28-29 τοπικά στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο). 

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης