Μια πρώτη εκτίμηση της κακοκαιρίας (3-4/1/2019): Σοβαρό κύμα ψύχους προ των πυλών!

2019-01-02

Σοβαρή κακοκαιρία αναμένεται να ενσκήψει στην χώρα από αύριο το βράδυ αρχής γενομένης από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές/καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και τα κεντρικά και βόρεια πεδινά, τους θυελλώδεις ανέμους και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Πέμπτη 3/1/2019

Νεφώσεις με βροχές, που στα δυτικά, τα νότια ηπειρωτικά, το Ιόνιο και το Αιγαίο θα είναι τοπικά έντονες, ενώ στα παράκτια θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν ενώ προς το μεσημέρι και μετά ισχυρές βροχές θα εκδηλωθούν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά, βαθμιαία τα ηπειρωτικά ημιορεινά της Στερεάς και της Β.Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700μ) καθώς και στα πεδινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Χιονοπτώσεις μέχρι τις πρωινές ώρες ισχυρές, θα δεχθεί η Δ.Μακεδονία με αξιόλογες χιονοστρώσεις, ενώ ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην δυτική και βόρεια Θεσσαλία με χιονοστρώσεις περισσότερο αξιόλογες στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν μέσα στην νύχτα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στα Ιωάννινα (οριακά για χιονόστρωση το κέντρο της πόλης) ενώ στα πεδινά και παράκτια (Καβάλα) τμήματα της Α.Μακεδονίας και της Θράκης θα αρχίσουν να εκδηλώνονται αρχικά βροχές ή χιονόνερο μετά το μεσημέρι και από το απόγευμα χιονοπτώσεις με αξιόλογες χιονοστρώσεις στο εσωτερικό. Από χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι έντονες θα επηρεασθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης ήδη από το ξημέρωμα, με εξασθένηση των φαινομένων από αργά το μεσημέρι και προς το απόγευμα.  Από αργά το απόγευμα και μετέπειτα, χιονοπτώσεις πρόσκαιρα έντονες θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Στερεάς (Θήβα, Λαμία), την πόλη του Βόλου αλλά και στην Αττική και πάνω από τα 300μ. Στην νότια παράκτια Χαλκιδική θα επικρατήσει βροχή καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις 6-7 και τοπικά στα πελάγη 8 και πιθανώς 9 μποφόρ και μόνο στα νότια πελάγη θα πνέουν νότιοι άνεμοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις.

Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από τα βόρεια. Παγετός την νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα βορειοδυτικά ολικός.

Παρασκευή 4/1/2019

Στην κεντρική και Α.Μακεδονία, την Θράκη, την Α.Θεσσαλία, τις Σποράδες, το Β-ΒΑ Αιγαίο, την κεντρική και Α.Στερεά - Εύβοια, την Β.Πελοπόννησο και πιο τοπικά και ασθενή στο Β.Ιόνιο, την Ήπειρο και την Δ.Μακεδονία, νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα πεδινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα στο Β-ΒΑ Αιγαίο και το Β.Ιόνιο, περισσότερο αξιόλογες στην κεντρική και Α.Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Β.Στερεά. Χιονοπτώσεις πιθανόν έντονες θα σημειωθούν εκ νέου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στην Αττική αναμένονται ασθενή γενικά φαινόμενα, βροχή ή χιονόνερο στα δυτικά, ανατολικά και νότια πεδινά-παράκτια ενώ ασθενείς κατά κανόνα ή μέτριες κατά περιόδους χιονοπτώσεις είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά του αστικού ιστού. Χιονόνερο ή χιονόλυτος θα επικρατήσει στην νότια παράκτια Χαλκιδική.

Οι βοριάδες θα πνέουν με βασική ένταση τα 5-6 και τοπικά στα πελάγη στα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα βόρεια ολικός.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης