Μίνι κύμα χιονιά στην κεντρική και νότια Ελλάδα (Δευτέρα 18/1/2021).

2021-01-17

Από πρόσκαιρο, αλλά τοπικά αξιόλογο κύμα χιονοπτώσεων θα επηρεασθεί κατά την διάρκεια της Δευτέρας (18/1) η κεντρική και η νότια Ελλάδα, μέχρι και τα πεδινά τμήματα, ενώ από χιονοπτώσεις πιο τοπικού αλλά τοπικά αξιόλογου χαρακτήρα, θα επηρεασθούν και τα παράκτια τμήματα της Χαλκιδικής και πιθανώς των Σποράδων. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Νεφώσεις με βροχές (παραθαλάσσια/παράκτια) και χιονοπτώσεις (έως τα πεδινά/ημιπεδινά) αναμένονται στην Πελοπόννησο, την κεντρική, ανατολική και νότια Στερεά/Εύβοια, την Μαγνησία, τις Σποράδες, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Χαλκιδική. Τα φαινόμενα κυρίως στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και το νότιο/νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους έντονα και στα παράκτια είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Κατά περιόδους, κυρίως από τις προμεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά αξιόλογα και στην κεντρική Ελλάδα (Μαγνησία, Στερεά, Εύβοια), ενώ ασθενείς κατά βάση θα είναι οι χιονοπτώσεις στην παράκτια Χαλκιδική (στα πόδια, κυρίως στο δεύτερο και τρίτο). Κατά την διάρκεια της νύχτας, μέχρι και τις πρωινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πρόσκαιρα ακόμα και τα πεδινά της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, ακόμα και πάνω από τα 100μ (Κόρινθος, Άργος), ενώ θα χιονίσει και στην Σπάρτη και κυρίως στην Τρίπολη (αξιόλογη χιονόστρωση). Χιονόπτωση φαίνεται να σημειώνεται ήδη πριν το μεσημέρι και στον Βόλο, όπου δεν αποκλείεται να έχει και ένα καλό πασπάλισμα (κυρίως στις εύκολες επιφάνειες). Τοπικά αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις και στην Εύβοια (κυρίως στα κεντρικά) ακόμα και πάνω από τα 200 περίπου μέτρα. Αξιόλογες θα είναι οι βροχές (πεδινά/παράκτια) και οι χιονοπτώσεις (>800μ) στην Κρήτη αλλά και σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα των Κυκλάδων (>400μ). Πάντως τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα έχουν περιορισθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όσον αφορά την Αττική, σε γενικές γραμμές τα φαινόμενα θα είναι ασθενή και παροδικού χαρακτήρα (κυρίως τις πρωινές ώρες), ωστόσο η πιθανότητα κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι τις πρωινές ώρες ακόμα και σε πεδινές/παράκτιες περιοχές (συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας) είναι αυξημένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο νότιο Αιγαίο έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς στα νοτιότερα και τους 0-3 βαθμούς κελσίου στα βορειότερα. Έως 10 βαθμοί κελσίου στο νότιο Αιγαίο.


Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης