Μπάροου Αλάσκας: Μια πόλη, μια ανάσα από τον Αρκτικό Κύκλο!

2018-08-05

Στα όρια του ανθρώπινου πολιτισμού με αυτά της άγριας αφιλόξενης φύσης, υπάρχει μία μικρή πόλη, σχεδόν στην άκρη της Γης, που φλερτάρει με τον κίνδυνο, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα, την μαγεία, την ελευθερία και την ομορφιά. Πρόκειται για την πόλη Μπάροου, στην μακρινή, παγωμένη Αλάσκα.


Με τον τίτλο της βορειότερης πόλης της Αμερικής και της τρίτης βορειότερης στον πλανήτη, το Μπάροου της Αλάσκα καθίσταται αυτόματα ένας ιδανικός προορισμός για αυτόν που αναζητά μια μοναδική εμπειρία, σε έναν εναλλακτικό προορισμό, μακριά από την φασαρία της σύγχρονης αστικής κοινωνίας και έχει την ευκαιρία να βιώσει μια περιπέτεια στα πέρατα της Γης, στην παγωμένη αλλά μαγευτική Αλάσκα.

Μόλις 514 χιλιόμετρα απόσταση από τον  Αρκτικό Κύκλο, το Μπάροου (Barrow), είναι μία μικρή πόλη της Αλάσκας, που βόρεια της εκτείνεται ο παγωμένος αρκτικός ωκεανός και νότια αυτής μια παγωμένη τούνδρα έκτασης 300 περίπου χιλιομέτρων. Αυτό καθιστά την πόλη δύσκολα προσβάσιμη, με μοναδικό τρόπο είτε μέσω του αεροδρομίου, είτε δια θαλάσσης με πλοίο. 

Το κλίμα στο Μπάροου, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πολικό, ξηρό και κρύο, με δριμείς χειμώνες και ψυχρά καλοκαίρια. Οι 4335 μόνιμοι κάτοικοι, είναι προσαρμοσμένοι στο τραχύ και αφιλόξενο περιβάλλον αυτής της παγωμένης άκρης του πλανήτη. Οι χειμώνες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι ισχυρές χιονοθύελλες και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν έως και τους -40ο κελσίου (!)

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια όπως ορεινοί όγκοι ή ψηλή βλάστηση, οι παγεροί άνεμοι μαστίζουν την περιοχή με το ψύχος να είναι δριμύ (η αισθητή θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει και τους -50ο κελσίου). Η μέση θερμοκρασία τον Γενάρη και τον Φεβρουάριο είναι -27.5ο και η χιονόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν, να ξεκινούν από αρχές Οκτώβρη και να διαρκούν μέχρι και τα τέλη Μαίου.  Οι άνεμοι, συνήθως ανατολικής διεύθυνσης, πνέουν με μέση ταχύτητα 20χλμ, με ταχύτητες 60-100χλμ να έχουν παρατηρηθεί όλους τους μήνες.

Για περισσότερες από 160 ημέρες τον χρόνο η θερμοκρασία είναι ίση ή χαμηλότερη με -18ο κελσίου, Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έιναι -49ο κελσίου στις 3/2/1924 και η χαμηλότερη μέγιστη οι -44ο κελσίου. Ο καιρός παραμένει πλήρως νεφοσκεπής για περισσότερες από 182 ημέρες τον χρόνο και μερικώς νεφελώδης (έως 70%) τουλάχιστον για 219 ημέρες τουλάχιστον.

Ο ετήσιος υετός είναι πολύ χαμηλός (μόλις 127mm), λιγότερο δηλαδή από 5 ίντσες (1 ίντσα αντιστοιχεί σε 30cm χιονιού). Οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις παρατηρούνται συνήθως τον Οκτώβριο, με τον Μπάροου να δέχεται συνολικά 22cm χιονιού και την θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από το 0 στις αρχές του μήνα. 

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, παρατηρείται το φαινόμενο που ονομάζεται πολική νύχτα, με τον ήλιο να δύει για περίπου 67 ημέρες και να ανατέλλει και πάλι τέλη Γενάρη (22-23/1), ενώ στο πρώτο μισό της υπάρχει για 1-2 ώρες την ημέρα λίγο φως (λυκόφως). Ο αρκτικός ωκεανός παγώνει (μπορείς να περπατήσεις επάνω) όπου στο σημείο που αυτός ενώνεται με την ξηρά, κατά διαστήματα ανεβαίνουν οι φώκιες να ξεκουραστούν. Ωστόσο οι φώκιες δεν είναι το μοναδικό θηλαστικό στην περιοχή, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανισθεί πολική αρκούδα. 

Ένα ακόμη μοναδικό φαινόμενο για το οποίο αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Μπάροου, είναι το μαγευτικό βόρειο Σέλας, το οποίο καλύπτει περιοδικά τον ουράνιο θόλο της πολικής νύχτας και είναι δυνατόν να παρατηρηθεί μόνο εάν ο καιρός είναι αίθριος.


Επιμέλεια: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης 

Πηγή: worldparty, βικιπαίδεια