Νέα Επιδείνωση του Καιρού: Πολλές και επίμονες οι βροχές στα δυτικά (9/12/2020).

2020-12-08

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις αμέσως επόμενες (νυχτερινές) ώρες στην Δ-ΒΔ Ελλάδα και κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας (Τετάρτη) στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη Α-ΝΑ, ηπειρωτική κυρίως χώρα και την Κρήτη, τα φαινόμενα θα είναι ελάχιστα. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση:

Νυχτερινές ώρες/ξημερώματα Τετάρτης: Αρχικά στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία τα δυτικά παράκτια (κυρίως της Ηπείρου και της Δ. Στερεάς), νεφώσεις με βροχές οι οποίες στο Ιόνιο και προς τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά παράκτια και βαθμιαία ηπειρωτικά τμήματα, θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες, βασικά στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές. Σποραδικές βροχές αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα και στις Κυκλάδες και βαθμιαία στα νησιά του Α. Αιγαίου όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Υπόλοιπο της ημέρας: Κατά την διάρκεια των πρωινών/προμεσημβρινών ωρών τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Δ. Θεσσαλία, την Δ. Μακεδονία, τα πιο δυτικά τμήματα της Κ. Μακεδονίας (Πέλλα, Πιερία, Ημαθία), καθώς και το Δ-ΒΔ κυρίως ορεινό κομμάτι της Πελοποννήσου. Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται ήδη από το πρωί στην Α. Μακεδονία και την Θράκη (κυρίως τα παράκτια και το ΒΑ Αιγαίο). Κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και κυρίως απογευματινών ωρών, οι πιο αξιόλογες βροχές θα αρχίσουν να επηρεάζουν και τα κεντρικότερα/ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Κ. Μακεδονίας. Τέλος, κατά την διάρκεια των πρώτων βραδινών ωρών τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν κυρίως στην Μακεδονία, την Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο με προοδευτική εξασθένηση στα πιο δυτικά τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι κυρίως νεφοσκεπής, με μικρο-ανοίγματα και τοπικές βροχές πρόσκαιρου χαρακτήρα. Πιθανές πρόσκαιρες βροχές, κυρίως με την μορφή μπόρας, αναμένονται στην Δ-ΒΔ (κυρίως ορεινή) Κρήτη.

Χιονοπτώσεις (στα δυτικά πυκνές) αναμένονται στα λεγόμενα αλπικά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας (>1900-2000 μέτρων).

Οι άνεμοι (από Α-ΝΑ κυρίως διευθύνσεις) θα πνέουν με βασική ένταση τα 4-6 μποφόρ και στα πελάγη έως 7-8 και πρόσκαιρα και τοπικά πιθανώς έως 9 μποφόρ (συμπεριλαμβανομένης της Χαλκιδικής).

Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα φθάσει στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τους 12-15 βαθμούς (έως 17 στα νοτιότερα) και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά/νησιωτικά τμήματα τους 17-19 βαθμούς κελσίου.

Προσοχή θα πρέπει να σημειωθεί στην Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου το έδαφος είναι ήδη αρκετά κορεσμένο (όπως επίσης και στην Πιερία) και οι βροχές τόσο του επόμενου 24ώρου (Τετάρτη) όσο και των επόμενων ημερών είναι αρκετά πιθανόν να οδηγήσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης