Νέο κύμα καύσωνα προ των πυλών (16-19/8/2021).

2021-08-12

Από ακόμη ένα, ευτυχώς όπως όλα δείχνουν, σύντομο αλλά αξιόλογο κύμα καύσωνα θα δοκιμασθεί η χώρα με το ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα αγγίξουν στα ηπειρωτικά τους 40 τοπικά ακόμα και τους 42 βαθμούς κελσίου.

Το κύμα καύσωνα του οποίου αιτία θα είναι και πάλι οι καυτές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική, θα επηρεάσει την χώρα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16-19 Αυγούστου (Δευτέρα-Πέμπτη) και θα είναι αρκετά αξιόλογο αφού και πάλι στα ηπειρωτικά και σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Στερεά, η Ήπειρος, η δυτική Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο η άνοδος της θερμοκρασίας στην δυτική Ελλάδα θα γίνει αισθητή ήδη από την Κυριακή του Δεκαπενταύγουστου, με την μέγιστη τιμή να αγγίζει τους 38-39 βαθμούς σε περιοχές όπως τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Η θερμότερη ημέρα φαίνεται να είναι η Τετάρτη (18/8) όπου οι 40 βαθμοί θα προσεγγίσουν ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, του Νότιου Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, ενώ στην Θεσσαλία, την Στερεά και την Κεντρική Μακεδονία τοπικά η μέγιστη τιμή θα αγγίξει τους 42 βαθμούς. Ο καύσωνας θα αρχίσει να γίνεται αισθητός κυρίως από το απόγευμα της Δευτέρας και σταδιακά την Τρίτη σε ολόκληρη την χώρα.

Αρκετά καλύτερη η εικόνα στις Κυκλάδες και την Βόρεια Κρήτη, όπου το μελτέμι θα παλέψει με την θερμή μάζα και για την ώρα δείχνει να περιορίζει σημαντικά την ζέστη μέχρι και την Τετάρτη (όχι πάνω από 34-36 βαθμούς). Υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται από την Τετάρτη στα δυτικά και βόρεια και από την Πέμπτη σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

Ιδιαίτερα άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για πολλοστή φορά φέτος η τιμή των 28 περίπου βαθμών κελσίου στην στάθμη των 850 hPa θα προσεγγίσει την βορειοδυτική Ελλάδα και τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια. Αρκετά βορειότερα, στην Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη θα επικρατούν ψυχρές, φθινοπωρινές αέριες μάζες μαζί και με αρκετές βροχές και οι οποίες προς τα τέλη της εβδομάδας θα προσπαθήσουν, αλλά δεν θα τα καταφέρουν τελείως επιτυχώς, να επεκταθούν νοτιότερα.

Πρόγνωση: Μάρκος Στέφανος Γεωργιάδης